Article_Top_970x250

MUP HNŽ upozorava: Smještanje obitelji ISIL-ovaca u Salakovac moglo bi izazvati katastrofalne posljedice

priopćenje

MUP HNŽ upozorava: Smještanje obitelji ISIL-ovaca u Salakovac moglo bi izazvati katastrofalne posljedice

srp 05, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Ilustracija: Avaz

''Ova Županija i posebice grad Mostar su već dovoljno opterećeni sigurnosnim problemima koje izazivaju ilegalni migranti koji su smješteni u Salakovcu ili koji se kreću preko područja HNŽ''

Ministarstvo unutarnjih poslova Hercegovačko-neretvanske županije (MUP HNŽ) reagiralo je povodom izjave ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH, Semihe Borovac, da postoji mogućnost smještanja obitelji povratnika sa sirijskih bojišta. Priopćenje prenosimo u cijelosti.

'U vezi izjava Semihe Borovac, ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH, da bi Centar Salakovac mogao biti moguća opcija za smještaj obitelji boraca povratnika sa ratišta u Siriji, MUP HNŽ najoštrije prosvjeduje i upozorava na moguće katastrofalne posljedice po sigurnosno stanje na ovom području.

Njena izjava da Ministarstvo sigurnosti BiH pravi procjene oko boravka i smještaja obitelji povratnika nam je potpuno nepoznata. Preko koga i na koji način Ministarstvo sigurnosti radi procjene? Valjda bi bilo logično da to radi u suradnji s MUP-om HNŽ-a koji ima najviše saznanja i podataka o stanju sigurnosti na svom području.

Ova Županija i posebice grad Mostar su već dovoljno opterećeni sigurnosnim problemima koje izazivaju ilegalni migranti koji su smješteni u Salakovcu ili koji se kreću preko područja HNŽ. Policija je tijekom godinu dana zabilježila 152 postupanja prema migrantima zbog počinjenih kaznenih djela oštećenja tuđe stvari, teških krađa i krađa, narušavanja javnog reda i mira, krijumčarenja, napada na policajca i drugih nedozvoljenih radnji.

Nekontrolirano kretanje migranata i napuštanje Centra Salakovac, koji djeluje kao centar otvorenog tipa, izaziva strah i nesigurnost građana, o čemu svjedoče brojni pozivi, upozorenja i na kraju potpisana peticija stanovnika naselja oko Salakovca. Također, upozoravamo i na činjenicu nedostatka policijskih službenika u ovom Ministarstvu, kao i nepopunjenost zapovjednih pozicija, što još dodatno usložnjava i opterećuje postojeće sigurnosno stanje.

Na kraju možemo samo reći da ne želimo nove sigurnosne probleme, a posebice ako se izazivaju jednostrano, paušalno i ni na čemu utemeljenom prebacivanju problema u ''tuđe dvorište''.'

Dnevnik.ba