StoryEditor

Munib Ahmetspahić osuđen na tri godine zatvora za ratovanje u Siriji

Piše D  /  17.04.2019., 01:04h

"Vijeće je odlučilo da prihvati sporazum i smatra ga zakonitim. Sud donosi presudu za počinjenje kaznenog djela organiziranje teroristističke grupe, na način kako je opisano u optužnici i osuđuje ga na tri godine zatvora", kazao je predsjedavajući sudija Branko Perić, javio je BIRN BiH. 

Prema presudi, Ahmetspahić je od 2013. do 2018. boravio na području Sirije i Iraka kao pripadnik paravojnih formacija Islamske države Iraka i Levanta (ISIL), "Jabhet al-Nusra" i "Al-Nusrah Front". Na teret mu je stavljeno da se pridružio terorističkim organizacijama i sudjelovao u borbama i terorističkim aktivnostima, prilikom kojih je i teško ranjen na području Sirije.

Iz Tužiteljstva BiH je ranije priopćeno da su tijekom istrage prikupljeni dokazi da je Ahmetspahić komunicirao i koordinirao aktivnosti s drugim državljanima BiH koji se nalaze na području Sirije i Iraka, kao i da je po dolasku u BiH organizirao i pomagao odlazak drugog državljanina BiH na to područje.

Optuženom će u kaznu biti uračunato vrijeme koje je proveo u pritvoru od 22. studenog 2018. godine, a sudija Perić je prihvatio prijedlog Tužiteljstva BiH da mu se produži pritvor.

"Što se tiče presude, Munibe i tužilac i Sud su vam pružili još jednu šansu da okončate ovu vrstu aktivnosti", kazao je sudija Perić obraćajući se Ahmetspahiću.

Ahmetspahić je ranije pravosnažno oslobođen optužbi za organiziranje terorističke grupe, odnosno da je uništio dokaze i tragove nakon što je Mevlid Jašarević u listopadu 2011. u Sarajevu pucao na Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država (SAD). Jašarević je zbog ovog terorističkog napada osuđen na 15 godina zatvora.

Na početku ročišta, sudija Perić je rekao i se Ahmetspahić sporazumom obavezao da će svjedočiti protiv drugih optuženih ukoliko bude potrebe.

Tužitelj Dubravko Čampara je kao razloge za potpisivanje sporazuma naveo da je Ahmetspahić u BiH došao kao invalid s visokom amputacijom noge, te da je bio potpuno korektan u komunikaciji s pripadnicima Državne agencije za istrage i zaštitu i Tužiteljstvom BiH.

"On se obavezao na konkretno svjedočenje na okolnosti dešavanja na području Sirije, na okolnosti drugih koji su se vratili i tko se zajedno sa njim nalazio i kako se vratio. Otežano mu je kretanje zbog visoke amputacije. Posebno je interesantan nalaz i mišljenje vještaka neuropsihijatra Abdulaha Kučukalića da je potpuno deradikaliziran. Došlo je do priznanja greške, želi da živi u BiH i da mu djeca rastu s ocem", kazao je tužitelj Čampara.

Ahmetspahićev advokat Rusmir Karkin je naglasio je da je njegov klijent već SIPA-i ispričao što je prvi i drugi put radio u Siriji i zbog čega se vratio.

"Nakon par mjeseci boravka u Siriji 2013. godine postao je invalid. Njegova želja je bila da se vrati. Oženio se sa bosankom i dobio dvoje djece. Dvije godine je radio na pronalasku sigurnog puta za povratak u BiH. Bio je svjestan da će biti predmet intresovanja pravosudnih organa. On je bio spreman da podnese posljedice, i ženu i djecu vraća u BiH", kazao je Karkin.

Ahmetspahić je istaknuo da se pokajao i da je svjestan koliko je bio izmanipuliran.

"Koliko je bilo naivno s naše strane da donesemo takvu odluku… Savjetovao bih omladini da ne nasjedaju na takve stvari. Tko hoće da se bori za pravdu da se bori na legalan način", kazao je Ahmetspahić.

Ahmetspahić je uhićen krajem studenog 2018. godine na Aerodromu Sarajevo.

Dnevnik.ba

23. rujan 2021 23:25