StoryEditor

Multipolarni svijet: Macron neprikladan gost na samitu BRICS-a

Piše fena  /  22.06.2023., 11:48h

Francuski predsjednik Emmanuel Macron bio bi neprikladan gost na samitu BRICS-a, citirala je novinska agencija RIA riječi zamjenika ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Rjabkova u četvrtak, kritizirajući zemlje čiju politiku Rusija smatra neprijateljskom.

Grupa zemalja u razvoju (BRICS), koju čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i Južna Afrika, treba održati samit u Johanesburgu u kolovozu.

Upitan o Macronovom želji da nazoči samitu, Rjabkov je rekao: "Jasno je da čelnici država koje vode tako neprijateljsku i neprihvatljivu politiku prema nama, razgovaraju s takvim naglaskom i uvjerenjem da Rusija treba biti izolirana na međunarodnoj sceni, i dijele zajednički stav NATO-a da nam nanese takozvani strateški poraz. Takav čelnik je neprikladan gost BRICS-a".

- I ne krijemo ovaj naš pristup, poručili smo to našim kolegama iz Južne Afrike. Očekujemo da će naše gledište biti u potpunosti prihvaćeno - kazao je Rjabkov.

Južna Afrika trenutno razmatra pravne mogućnosti ukoliko ruski predsjednik Vladimir Putin odluči prisustvovati samitu BRICS-a jer je Međunarodni krivični sud (ICC) u martu izdao nalog za uhićenje Putina zbog sukoba u Ukrajini.

Južna Afrika je članica ICC-a i teoretski bi bila dužna da ga uhiti ako prisustvuje samitu BRICS-a, prenosi Reuters.

Dnevnik.ba

19. svibanj 2024 15:54