StoryEditor

Muhamed, ipak, nije bilo najpopularnije muško ime u Berlinu u 2018. godini

Piše D  /  08.05.2019., 01:05h

Iskoristivši podatke iz preko 700 državnih registara širom Nemačke, izvješće je utvrdio da su najpopularnija imena u Nemačkoj 2018. godine bila „Marie“ za djevojčice i „Paul“ za dječake. Rangiranje uzima u obzir sva imena.

Uobičajeno bezopasno izvješće, međutim, ubrzo je postao materijal za lažna izvješća – samo zbog toga što je 280 od 22.000 novorođenih dječaka u Berlinu dobilo jedno od najmanje 25 varijacija imena „Muhamed“.

Dnevni berlinski list „Tagesspiegel“ sumirao je izvješće kao „Muhamed je popularniji od Karl-Heinza“, dok je britanski tabloid „Daily mail“ ukazao da je „Muhamed bilo među 10 najpopularnijih imena za dječake u šest od 16 njemačkih država“, bez stavljanja rezultata u kontekst, piše Deutsche Welle.

Izvješće GfdS-a nije pružio toliko potreban kontekst njegovim rezultatima, rekao je Gabriel Rodriguez, koji istražuje obiteljsku nomenklaturu na Sveučilištu u Leipzigu. Ovaj nedostatak jasnoće u kombinaciji s društvom osvetljivim na njegove demografske promjene i stavljen u političku debatu o pitanjima migracija i izbjeglica postao je pogodan materijal za širenje dezinformacija.

Djelomično je točno da je ime „Muhamed“ među najbrojnijim zbog rastućih imigrantskih zajednica u Nemačkoj. Ali to je i zato što je tradicija da obitelji iz arapskog svijeta nazivaju bar jedno od djece po proroku Muhamedu.

Iako većina imena beba ima samo nekoliko različitih varijacija, postoji najmanje 25 varijacija u slučaju imena „Muhamed“. Štoviše, to je često prvo ime, što dovodi do toga da se pojavljuje s većom frekvencijom nego druga imena u toj kategoriji. Najpopularnije ime za dječake u Berlinu, kada su sva imena uzeta u obzir, bilo je Alexander.

Studija GfdS proglasila je Muhamed 24. najpopularnijim imenom u Nemačkoj kad je također uzeto u obzir drugo i treće ime.

Metode izvješća također nisu u potpunosti razrađene, rekao je Rodriguez, što je bila prepreka javnosti da izvede informirane zaključke. Tijekom protekle dvije godine, međutim, GfdS je počeo objavljivati dvije odvojene liste zajedno: najpopularnija imena za bebe u globalu, uključujući drugo i treće ime, i najčešće prvo ime na izvodu iz matične knjige rođenih.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 15:19