StoryEditor
‘Prijete‘ i Strassbourgom

Muftijstvo mostarsko opet u ‘akciji‘ zbog Mevlane: Samo oni koji žive u prošlosti mogu biti protiv izgradnje

Piše Desk  /  09.04.2024., 07:51h

Islamska zajednica i muslimanska javnost sa zaprepaštenjem i nevjericom slušala gradonačelnika Grada Mostara kako se on tobože trudio da smiri tenzije koje je prouzrokovalo postavljanje jednog bilborda kojim se najavljuje projekat koji ima plemeniti interkulturni značaj za cijeli Mostar i regiju, priopćeno je iz Muftijstva mostarskog.

Muftijstvo mostarsko pozvalo je  gradonačelnika Mostara Maria Kordića da, kako ističu, umjesto nepotrebne politizacije, u skladu sa zakonskim rokovima odgovori na legitimni zahtjev Islamske zajednice za izdavanje dozvole za izgradnju Interkulturnog centra ‘‘Mevlana‘‘ na lokalitetu nekadašnjeg Lakišića vakufa.

"U mubarek ramarazanu primorani smo Kordića upoznati sa stvarni činjenicama"

Neistine tvrdnje Muftijstvo mostarsko, kako je navelo u priopćenju za javnost, primorano je da još jednom, ovaj put u mubarek ramazanu i uoči Bajrama, javnost ponovo, po tko zna koji put, upozna sa stvarnim činjenicama, jer je gradonačelnik Kordić u javnost još jednom putem lokalnih medija iznio neistinite tvrdnje, optuživši, ničim izazvan, ponovo Islamsku zajednicu za dizanje tenzija u ovom gradu‘‘.

‘‘S obzirom na to da je isteklo mjesec dana od službenog, po zakonskoj proceduri upućenog zahtjeva za izdavanje dozvole za izgradnju Interkulturnog centra ‘‘Mevlana‘‘ na lokalitetu nekadašnjeg Lakišića vakufa, od gradonačelnika Grada Mostara, umjesto nepotrebne politizacije legitimnog zahtjeva, očekujemo da odgovori u skladu sa zakonskim normama.

Na ovaj način gradonačelnik Grada Mostara najbolje bi legitimirao sebe kao personu koja radi u interesu svih vjerskih zajednica i naroda‘‘, kaže se u priopćenju.

Islamska zajednica zapreštena Kordićevim izjavama

Muftijstvo dodaje da su njihova nastojanja da legitimni zahtjev Islamske zajednice za uvođenjem u posjed na mjestu Lakišića vakufa u središtu grada pokušaju civilizacijski iskomunicirati s gradonačelnikom ostala bez uspjeha, na veliku žalost i razočarenje, te da su energiju usmjerili u traženje pravde na drugim državnim i svjetskim adresama, uz podršku međunarodnih prijatelja.

Dodaje se kako su Islamska zajednica i muslimanska javnost sa zaprepaštenjem i nevjericom slušala gradonačelnika Grada Mostara kako se on tobože trudio da smiri tenzije koje je prouzrokovalo postavljanje jednog bilborda kojim se najavljuje projekat koji ima plemeniti interkulturni značaj za cijeli Mostar i regiju.

‘‘Samo oni ljudi koji žele ostati živjeti u prošlosti i čvrstim podjelama na odijeljene etnonacionalne entitete mogu biti protiv ovakvog projekta‘‘, poručili su iz Muftijstva.

image

Bizaran billboard kojim se obavještava javnost o izgradnji Mevlane na lokaciji Lakišića harema, premda više, izgleda, ni u Islamskoj zajednici, ne znaju gdje je on, pa se s pravom pitamo - postoji li uopće?

DNEVNIK.BA - Dnevnik.ba

Također su ocijenili i da način na koji su po nalogu gradonačelnika njegovi medijski savjetnici ‘‘obradili‘‘ temu legitimnog zahtjeva za izgradnju Interkulturnog centra ‘‘Mevlana‘‘ zasigurno ostaje kao ‘‘primjer huškačke propagande, necivilizacijskog i nečuvenog komuniciranja s javnošću koje ostaje kao crna mrlja u novijoj povijesti Mostara‘‘.

‘‘Doista je degutantno i stvar je neznanja i opće neinformiranosti spočitavati to što je Islamskoj zajednici vraćena njena vakufska imovina, koju je ondašnji komunistički režim do posljednje čestice oduzeo, a agresorske vojske spržile do u temelj‘‘, kaže se u priopćenju.

Muftijstvo je podsjetilo gradonačelnika Kordića da je Islamska zajednica 20. travnja 2004. godine, prije dvadeset godina, pokrenula inicijativu prema svim vjerskim zajednicama u Gradu Mostaru da zajednički nastupe i traže povrat nepravedno oduzete imovine, a koja je slobodna, poput gradskog građevinskog zemljišta koje nije privedeno namjeni.

Izvještavanje o Mevlani - crna mrlja za Mostar 

Uz Islamsku zajednicu, samo je Židovska općina Mostar potpisala tu inicijativu.

‘‘Mi smo živjeli u uvjerenju da će doktor Mario Kordić, kao liječnik po profesiji i humanista, s iskustvom života u zapadnom demokratskom svijetu, svesrdno razumjeti i podržati ovaj kapitalni projekat za multietnički Grad Mostar po kojem bi se mogao upisati u njegovu modernu povijest. Cijenimo da za to još ima nade, a na gradonačelniku je da to djelima pokaže, a ne samo praznom retorikom uvjeravanja da sve u Mostaru ide ‘k’o med i mlijeko‘‘‘, navodi se u priopćenju.

image

Mevlana, intekulturalni centar

ISLAMSKA ZAJEDNICA U BIH - Islamska Zajednica U Bih

Medžlis Islamske zajednice ranije je optužio Kordića za totalitarizam, a Muftijstvo mostarsko najavilo je da priprema apelaciju Ustavnom Sudu Bosne i Hercegovine i tužbu Sudu u Strasbourgu kojom će "tražiti zaštitu prava u pogledu sakralnog prostora-lokaliteta Lakišića harema gdje postoji i zakonska osnova da se on tako tretira bez obzira na uzurpacije koje su slijedile" te da su Uredu visokog predstavnika (OHR) uputili zahtjev da bude formirana međunarodna ekspertna komisija koja će ispitati sve dozvole u Centralnoj zoni Grada Mostara. 

Kordić: Manipulativo djelovanje Islamske zajednice 

Grad Mostar ranije je pozvao na prestanak manipulativnog djelovanja Islamske zajednice, kao i svih drugih političkih aktera u BiH koji, kako kažu, za cilj imaju pritisak na institucije Grada, a za direktnu posljedicu podizanje tenzija i dovođenje u zabludu svih žitelja Mostara.

Mostarski gradonačelnik Mario Kordić  kazao je kako će nakon Bajrama ‘‘vrlo jasno iskomunicirati stavove‘‘ nakon najave Muftijstva mostarskog o podizanju tužbe Sudu u Strasbourgu zbog lokaliteta u središnjoj zoni Mostara.

Podsjetio je kako je središnja gradska zona dugogodišnji problem te naglasio kako je "predmetno zemljište u vlasništvu Grada Mostara te nema veze s Islamskom zajednicom".

Dnevnik.ba

23. svibanj 2024 03:02