StoryEditor

Mučni prizori: Fotografije uginulih pasa zgrozile javnost

Piše D  /  04.09.2020., 08:09h

Fotografije uginulih pasa lutalica obznanjene na društvenim mrežama, za koje autor objave tvrdi da su nastale u azilu za napuštene životinje, na lokalitetu Stranjana kod Zenice, zgrozile su bh. javnost.

Zbog šokantnih obznanjenih fotografija uginulih pasa, reagirali su iz Udruge za spašavanje i zaštitu životinja "Šapa" Zenica, te su podnijeli brojne prijave za hitno pokretanje istrage, piše avaz.ba.

- Zahtijevamo da nadležni, bez odlaganja, pokrenu istragu kako bi se istražili svi navodi. Smatramo da je nakon objave fotografija potrebno hitno izricanje mjera, a sve da se spriječi eventualno daljnje kršenje zakona - navode u reakciji.

Uginuli psi

Foto: avaz.ba

S druge strane, povodom ovih objava, oglasili su se i iz zeničke ALBA-e, koja, inače, rukovodi azilom. U svom pojašnjenju, činjenica, ne negiraju da su uginuli psi i objave fotografije iz azila za koji su zaduženi.

- ALBA Zenica, zajedno s partnerom u ovom projektu, firmom WETA, koja pruža stručne usluge veterinarske skrbi, već četvrtu godinu upravlja skloništem, kao i Higijenskim servisom, u skladu sa svim pozitivnim zakonskim propisima - ističu iz ALBA-e.

Napominju da njihov rad redovito kontrolira Županijska uprava za inspekcijske poslove, odnosno veterinarski inspektori, a da je posljednji obilazak obavljen 31. kolovoza. Na upit nalaze li se na fotografijama psi iz njihovog skloništa, kazali su da je cijeli slučaj "u fazi istrage".

Azil za napuštene životinje na lokalitetu Stranjana

Foto: avaz.ba

I dok istražuju, cjelokupna javnost, također, s posebnom pažnjom iščekuje što će učiniti nadležni da bi rasvijetlili ove tvrdnje i zaštitili životinje ako se ispostave točnima.

Služba za ekologiju, komunalne i inspekcijske poslove Grada zatražila je od ALBA-e, kojoj je azil povjeren na upravljanje, informaciju o navodnim nepravilnostima u radu.

- U očekivanju tražene informacije, želimo vas informirati kako na osnovi dosadašnje pozitivne prakse vjerujemo da zaposlenici ALBA-e, kao njemačke kompanije koja strogo vodi računa o poštivanju svih zakonskih normi i propisa, profesionalno obavljaju svoj posao. Tijekom inspekcijskih pregleda u proteklom periodu Službi nisu prijavljene nezakonitosti i nepravilnosti u radu azila - kažu iz Gradske uprave.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 18:03