StoryEditor

Mučne priče glumica koje su zlostavljane: "Hrvatski redatelj me silio na seks"

Piše D  /  19.01.2021., 11:01h

Njihova iskustva na stranici su anonimna. Facebook grupu su pokrenule kolegice i bivše studentice na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu Ana Tikvić, Nadine Mičić, Matea Mavrak i Asja Krsmanović kako bi pomogle kolegicama koje su pretrpjele slična zlostavljanja, prenosi Index.hr.

Podsjetimo, Aleksić je uhićen jer ga je Radulović, zajedno s još nekoliko djevojaka, prijavila da ih je silovao i seksualno zlostavljao dok su bile maloljetne. Radulović je kazala kako ju je Aleksić prvi put silovao u studenom 2012. godine, kada je imala 17, a on 61 godinu.

Ovo su neka od svjedočanstava sa stranice Nisam tražila.

"Zlostavljao me hrvatski redatelj"

"Jedan hrvatski filmski redatelj govorio mi je u kafiću za šankom gnjusne stvari poput: ‘A kako bi bilo da sad ti meni po*ušiš?‘ ili ‘Hajde da se kre*nemo u WC-u‘, nasrćući na mene i plazeći ispred mene u mom najintimnijem prostoru. Nakon što sam mu rekla da je dosadan, odvratan i da me ne zanima, dao si je za pravo da me slijedi van kada sam otišla udahnuti zraka. I na ulazu u kafić pribio se na mene i bukvalno mi uvalio jezik u usta, nakon čega sam bila prisiljena odgurnuti ga od sebe. Glumica sam i zbog ovakvih ljudi i događaja sve više mi se gadi moj posao."

“Imala sam 15 godina kada me profesor dodirivao po unutrašnjosti butina i dobacivao mi svakakve neprimjerene komentare. Znao je tako često masirati učenice po leđima i glavi pod izgovorom da on to zna i da će nas od toga prestati boljeti leđa/glava. Nisam to nikome govorila jer sam tek godinama kasnije shvatila da je to zaista seksualno uznemiravanje, kažnjivo, i da nisam jedina kojoj se to desilo. Što je najgore, to je radio pred punim odjeljenjem. Napisao mi je pjesmu s puno neprimjerenih komentara koje nisam spremna podijeliti još uvijek. Znala sam mu tako naivna doći i ponuditi se da me ili ga izmasiram jer me doslovno ubijedio da je to sve normalno i osjećam se grozno dok ovo pišem jer tek sada shvatam koliki je to horor bio i jad. Ja sam nasjedala na tu njegovu priču i zezala se na taj način s njim dok nisam osjećala gadost u sebi i shvatila da to nije nikakva zezancija i počela ga izbjegavati. Iskreno, mislila sam da je to zezancija jer je često dobacivao seksualne komentare učenicama. Taj profesor i dalje radi kao profesor u školi.” 

"Namigivanje, štipkanje, pipanje..."

“Jedan profesor glume s Akademije mi je mrtav-hladan rekao: ‘Žena nikad ne može biti toliko dobra glumica, koliko muškarac može biti dobar glumac. Vi ste potrošna roba, to je prosto tako!‘ Bila sam tada studentica prve godine glume.”

“Iskreno, mislim da se ovakve stvari dešavaju stalno, samo mi mislimo da to nije ništa strašno, da niko nije prešao granicu, a ko određuje granicu? Treba li da se čeka silovanje da bi se reagovalo? A namigivanje, štipkanje itd. nije ništa? Potiskujemo stvari i zaboravimo ih. Jer to što me kolega malo više pipao u predstavi, to je zato jer je on takav, on se malo zajebava i tako. A ja mala, mlada i kao ćuti i stid me da kažem…možda je slučajno, pa onda na sledeće igranje se opet to ponovi…”

"Kao glumica, doživjela sam više puta verbalno seksualno zlostavljanje, pa i dodire, disanja za vrat, odvratna pipkanja....

Objavljuje Nisam tražilaUtorak, 19. siječnja 2021.

Dnevnik.ba 

19. travanj 2024 06:35