StoryEditor
UHVAĆEN JEZIV TRENUTAK

Možete li prepoznati koja od žena na slici upravo ima infarkt? ‘Nije bilo klasičnih simptoma, ne ignorirajte ovo!‘

Piše desk  /  23.06.2022., 16:14h

Žene ne moraju nužno osjećati bol nego neobjašnjenu anksioznost, mučninu, vrtoglavicu, palpitacije i može ih obliti hladan znoj, upozorava i HZJZ

Linda Johns je vrlo uspješna autorica romana i knjižničarka te netko tko redovito vježba, dobro jede i ne puši, no usprkos tome doživjela je infarkt. Kako bi podigla svijest opasnosti infarkta kod žena, objavila je i fotografiju s promocije knjige. snimljene u trenutku kada je počela osjećati simptome, prenosi magazin.hr.

"Moj srčani udar nije bio holivudski, kada se netko uhvati za prsa i prevrne od boli. Svaki od mojih simptoma bio je onaj koji bi stajao sam za sebe kao mogući srčani udar. Svi moji simptomi su oni koji bi mogli biti i često jesu, odbačeni od strane zdravstvenih djelatnika, a kamoli ljudi koji ih imaju. Kad sam ušla u hitnu, brzo sam ih i konkretno navela ", napisala je Linda na svom blogu.

'Snimila je ovo baš kada je počeo'

Linda je žena u sredini fotografije, s naočalama. Možda izgleda dobro, ali upravo u trenutku snimanja fotografije ima srčani udar. "Moja prijateljica Jane snimila je ovu fotografiju baš kada je počinjao srčani udar. Još uvijek se ovdje osjećam kao osoba, iako je moja nova normala definitivno drugačija", napisala je Linda na svom blogu.

HZJZ: Bol koju žene mogu osjećati može nalikovati problemima s probavom

Sedam simptoma srčanog udara kod žena

YourTango je i detaljno pobrojao simptome srčanog udara kod žena.

1. Ekstremni umor

U danima ili čak tjednima prije srčanog udara, više od 70 posto žena iskusi jaku iscrpljenost nalik gripi.

2. Bol

Ponekad to može biti užasna bol, ali često za žene ta bol više nalikuje pritisku - i nije uvijek u predjelu srca. Ova bol se može pojaviti u prsnoj kosti, gornjem dijelu leđa, ramenima, vratu i čeljusti. Linda je doživjela ubodnu bol u leđima između lopatica. Također su se bolovi širili niz lijevu ruku do malog prsta i prstenjaka.

3. Obilno znojenje

Možete biti potpuno mokri ili imati blijedo i pepeljasto lice. "Rekla sam im da mi je prijatelj rekao da izgledam pepeljasto". ispričala je Linda kada je navodila simptome na hitnoj.

4. Mučnina ili vrtoglavica

Prije srčanog udara, žene često imaju probavne smetnje ili povraćaju. Također se mogu osjećati kao da će se onesvijestiti. Linda je povratila kad se vratila kući s priredbe knjige.

5. Nedostatak daha

Dahtanje i nemogućnost vođenja razgovora znakovi su srčanog udara.

6. Problemi sa spavanjem

Poteškoće s uspavljivanjem ili buđenje usred noći mogu se dogoditi tjednima prije.

7. Anksioznost

Ako osjetite nadolazeću propast ili strah, možda vas tijelo upozorava. Srčani udar ili infarkt se javljaju i kod žena koje su u formi i zdrave, s prosječnom dobi od 42 godine, a ne postoji definitivno istraživanje o tome zašto se pojavljuju, prenosi YourTango.

Dnevnik.ba

30. srpanj 2022 19:56