StoryEditor

Može li za Hrvate Sarajeva Benjamina Karić biti bolja od Komšića?

Piše Jurija Milović  /  13.04.2021., 12:04h

Nekoliko dana su zatim svi hinili kako nagovaraju Bogićevića da se predomisli da bi okrenuli ploču: umjesto „patriote“ Srbina, odjednom više nije važno koje je nacije kandidat.

SDP je izašao sa kandidaturom Benjamine Karić za koju je u svom priopćenju za javnost naveo da „dolazi iz porodice koja oslikava multinacionalno Sarajevo za kakvo se SDP zalaže".

Prema ovom priopćenju, multinacionalna Benjamina Karić je bolji kandidat od jednonacionalnog Bogića Bogićevića pa se postavlja opravdano pitanje zašto je odmah nisu kandidirali!?

Iz priopćenja SDP-a se može iščitati i da je Benjaminina obiteljska etnička slika itekako bitna i da je pri tom mnogo bolja od svih onih koji nemaju tu sreću da im etnički korijeni „oslikavaju multietničnost“.

Možda je ova uvreda za sve građane koji nisu iz etnički miješanih brakova razlog što SDP-u kontinuirano opada izborni rejting…

No, da se Benjamina Karić vrlo brzo pokazala itekako hrabrim i dostojnim braniteljem patriotskih osjećaja velike većine građana Sarajeva, gradonačelnica je dokazala u svom brzom i oštrom odgovoru gradonačelniku Istočnog Sarajeva kad mu je rekla da će natpisi s terminom „srpski zločinci“ koji se nalaze svud po gradu – Ostati dok je ona gradonačelnica!

Dakle, nacionalnosti nisu bitne, ali zločinci su srpski.

Naravno, gradonačelnik Istočnog Sarajeva namjerno je čekao imenovanje novog gradonačelnika Sarajeva sa svojom inicijativom. Bilo bi zanimljivo čuti kako bi na nju odgovorila „moralna i politička gromada“ ali ni Benjaminin odgovor nije za odbacit. Uostalom, upravo se ona na inauguracijskom govoru založila „protiv podjela“ da bi se doslovno sutra dan njena borba protiv podjela podijelila na one u Federaciji i one u Republici Srpskoj.

Gradonačelnik Sarajeva se ne bira na direktnim izborima pa je o legitimitetu izabranog kandidata bespredmentno govoriti. O njima se može govoriti samo na osnovu ranije karijere ili drugih postignuća. Benjamina je za razliku od većine svojih prethodnika obrazovana osoba a politički oponenti joj nisu mogli naći nikakvu zamjerku osim selfija s drugom Titom u pozadini.

Ovo samo po sebi nije problem jer se radi o standardnom političkom folkloru grada Sarajeva pa je u skoroj budućnosti teško zamisliti bilo kakvog dužnosnika u gradu Sarajevu koji nije titofil.

Ali ovaj selfi može otvoriti pitanje: hoće li sebarem ova gradonačelnica osvrnuti na postojanje hrvatske zajednice u Sarajevu ili će čekati da nestane kako bi za to mogla optužiti same Hrvate?!

Posljednji Hrvat na mjestu gradonačelnika bio je Ivo Komšić koji u svom mandatu, kao uostalom ni na na drugim funkcijama koje je obnašao, nije izustio ni jednu riječ u korist Hrvata niti je napravio makar simbolički gest kojim bi ohrabrio Hrvate Sarajeva da se u gradu osjećaju ravnopravno. U tom pogledu, Komšić nije bio ni bolji ni gori od prethodnika ali ni nasljednika. Nema razloga očekivati nešto ni od Benjamine Karić.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 17:52