StoryEditor

Mourinho vs. Hrvati: Dva su hrvatska trenera pobijedila Josea

Piše D  /  27.02.2021., 07:02h

Ova momčad ima veći karakter, da ne kažem nešto prosto, od one koja je pobijedila Arsenal!

OK, možda takva izjava zvuči malo previše euforično nakon pobjede nad jednim Krasnodarom, ali s druge strane, tko će bolje usporediti dvije generacije ako ne trener koji je vodio obje, pišu 24sata.hr.

Dakle, Zoran Mamić samo dan nakon te izjave dobio je šansu potvrditi svoje riječi na terenu. Dinamo je opet izvukao moćne Engleze, koji su veliki favoriti. Pet i pol godina nakon što su Eduardo Carvalho, Pinto, Pivarić, Sigali, Taravel, Ademi, Junior Fernandes, Antolić, Pjaca, Machado, Soudani, Ćorić, Rog i Benković u Ligi prvaka šokirali Wengerovu družinu (Alexis Sanchez, Özil, Giroud, Walcott, Oxlade, Ospina...) i pobijedili 2-1 u Ligi prvaka, u osmini finala Europske lige namjerit će se na Tottenham.

Uvjerljivo je to najveći trenerski skalp Zorana Mamića, koji je vodio Dinamo, Al Nasr, Al Ain i Hilal.

Za dva tjedna rukovat će se s devet godina Joseom Mourinhom, trenerom koji je obilježio nogometnu eru, koji je senzacionalno osvojio Ligu prvaka s Portom, potom tek nešto manje iznenađujuće s Interom, ali državni prvak nije bio od 2015., a zadnji trofej osvojio je 2017. Vodio je Benficu, Leiriju, Porto, Chelsea, Inter, Real, Manchester United i od studenog 2019. Tottenham.

I na tom svom putu susretao se samo s Dinamom u Ligi prvaka, ali i sa šestoricom hrvatskih trenera.

Dakako, sva šestorica vodila su slabije momčadi nego Mourinho i zato ohrabrujuće zvuči da su dvojica uspjela srušiti Josea! Slaven Bilić je na klupi West Hama u listopadu 2015. pobijedio Mourinhov Chelsea 2-1. Carroll je ušao s klupe i zabio za pobjedu, a za Chelsea su igrali Diego Costa, Eden Hazard, Farbregas, Terry, Matić, Willian, Azpilicueta...

Ukupno su Mourinho i Bilić imali šest obračuna, a osim te pobjede Slaven je izvukao još jedan remi u studenom 2016. godine, tada s West Hamom protiv Joseova Manchester Uniteda (Ibrahimović, Pogba, Rashford, De Gea, Mata...).

Drugi Hrvat koji je srušio Mourinha bio je ove sezone - Ivan Leko. U Europskoj ligi Antwerpen je u skupini iznenadio Tottenham pobjedom 1-0 golom Rafaelova. U Londonu su Spursi slavili 2-0.

No, još je jedan naš stručnjak izišao nepobijeđen iz okršaja s velikim portugalskim strategom. Bio je to Ante Šimundža, koji je na klupi Maribora u studenom 2014. remizirao 1-1 s Chelseajem. Jose je na teren Ljudskog vrta izveo Drogbu, Hazarda, Schürrlea, Williana, Fabregasa, Matića, Terryja, Ivanovića, Čecha... i nije pobijedio slovenskog prvaka.

Bilića je Mourinho pobijedio četiri puta, Velimira Zajeca i Krunu Jurčića dvaput, Šimundžu i Leku po jednom, kao i Brunu Akrapovića, ove sezone u pretkolu Europske lige, kada je Tottenham s 2-1 pobijedio bugarski Lokomotiv iz Plovdiva.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 06:57