StoryEditor
tradicionalna manifestacija

Mostarsko ljeto nudi bogat program građanima Mostara

Piše N.T.  /  08.06.2022., 13:26h

U Centru za kulturu u srijedu održana je press konferencija povodom manifestacije Mostarsko ljeto 2022. godine. Mostarsko ljeto je tradicionalna manifestacija koja traje od 1979. godine, a cilj mu je jačanje, obogaćivanje kulture, umjetnosti i turističke ponude u Mostaru. Organizatori su: Centar za kulturu, Narodno pozorište, Pozorište lutaka, Muzej Hercegovine i Narodna biblioteka. Mostarsko ljeto počinje 9. lipnja promocijom knjige Djetinjstvo jednog vremena autorice Elmire Helać- Mekić. Svečano otvaranje Mostarskog ljeta će biti 10. lipnja izložbom slika pod nazivom „Ipak sviće“ slikara Salka Peze. Manifestacija nudi preko 30 sadržaja, a to su promocija knjiga, likovne izložbe, koncerti, mjuzikli i predstave za djecu i odrasle.

Direktor Centra za kulturu Senad Suljić kazao je kako ove godine Mostarsko ljeto slavi 43. rođendan. 

„Pet institucija u ovom sastavu već sedmu godinu za redom neprekidno uspijeva svojim sugrađanima i svojim gostima ponuditi brojne kulturne sadržaje tijekom ove manifestacije. Na samom početku će biti samostalna izložba pod nazivom Ipak sviće mostarskog akademskog slikara Salka Peze“, kazao je Suljić.  

Suljić dodaje kako će u svom programu imati mjuzikl pod nazivom Romska priča u režiji Seada Đulića, u koreografiji Nataše Galuže Jekić i pod dirigentskom palicom Amre Dugalić.  

„Jedan od sadržaja našeg grada su Mostarske kiše, Mostarski teatar mladih Mo stars u Mostarskom ljetu koji će biti uživo na portalu Mostarski.ba. Pored toga imamo pijanisticu Dženanu Šehanović i sopranisticu Dženanu Husinagić koje će prirediti koncert sevdaha i klasike“, rekao je Suljić.  

Suljić ističe kako mlade umjetnice na neobičan način spašavaju stare sevdalinke od zaborava, te ih prilagođavaju suvremenim glazbenim trendovima budućim generacijama. 

Direktor Narodne biblioteke Mostar, Omer Mičijević ističe kako je Narodna biblioteka spremila raznovrstan sadržaj koji su prilagođeni za sve uzraste.  

„Počinjemo s promocijom dječjeg romana Djetinjstvo jednog vremena autorice Elmire Helać- Mekić. Roman će biti promoviran na tri lokacije Kulturni centar Sjever, Narodno Pozorište Mostar i Dom kulture Blagaj“, kazao je Mičijević.  

Mičijević dodaje kako su sadržaji različiti, te da će u svojoj ponudi imati dječje književnosti, povijesnih romana, nematerijalne kulturne baštine, usmene književnosti o autobiografske romane.  

„U lipnju će biti promocija knjige Pogibija braće Morića autora Envera Imamovića. Nematerijalna kulturna baština doktore Enesa Kujundžića o sevdahu i hrani. Promocija autobiografskog romana Ja sam autora Damira Uzunovića. I promocija romana autora Zlatka Topčića Sovjetski roman 28.6 1914. naše aktivnosti će završiti s promocijom časopisa Libun“, rekao je Mičijević.  

Direktor Narodnog pozorišta Mostar Emir Spahić kazao je kako će imati tri predstave a to su Bog masakra, Prah i Heroji nacije.  

Direktor muzeja Hercegovine Asim Krhan kazao je kako će muzej Hercegovine predstaviti sadržaje iz povijesne percepcije koje Mostar ima.  

Krhan ističe kako je muzej Hercegovine pripremio izložbu o najstarijem spomeniku u Mostaru a to je Cimska bazilika, koja je 2006. godine proglašena nacionalnim spomenikom.  

Dnevnik.ba 

23. travanj 2024 18:59