StoryEditor
natjecanje u novom sadu

Mostarskim tamburašima nagrada za najbolju orkestralnu interpretaciju

Piše fena  /  21.08.2022., 16:23h

Komorni sastav Tamburaškog orkestra Mostar "Esminger“ osvojio je nagradu za najbolju orkestralnu intrerpretaciju na sinoć održanom natjecanju tamburaških orkestara u sklopu „Tamburica festa“ Novi Sad, koji se održava od 18. do 21. kolovoza.

"Obradovao nas je poziv organizatora, koji su prepoznali naš rad i ranije nastupe na festivalima u regiji. Sretni smo što smo imali priliku izaći na scenu najznačajnijeg tamburaškog festivala zajedno s renomiranim orkestrima iz Hrvatske, Austrije, Mađarske, Slovenije i Srbije“, kazao je novinarima Davor Kožul, voditelj mostarskog orkestra izražavajući zahvalnost publici i žiriju novosadskog festivala ali i svima koji u Mostaru i Hercegovini podupiru rad Tamburaškog orkestra Mostar.

Dodao je kako su zadovoljni nastupom za koji su se, kako je kazao, intenzivno pripremali oko četiri mjeseca.

„Nastup je bio toniran hercegovačkim motivima koje smo tamburicom željeli prenijeti brojnoj okupljenoj, ali i publici pred malim ekranima u izravnom televizijskom prijenosu. Drago nam je da je nastup nagrađen iskrenim pljeskom, te da su njegov kvalitet prepoznali i članovi stručnog žirija koji su nam dodijelili vrijednu nagradu“, naglasio je Kožul.

Tamburaški orkestar Mostar ima 40 članova svih uzrasta, a na festivalu je nastupio njegov komorni sastav od devet članova.

„Sastav je dobio ime u čast učitelja Jaroslava Esmingera koji je početkom 20. stoljeća iz ravne Slavonije u krševitu Hercegovinu donio tamburaške instrumente i započeo do danas neprekinutu tamburašku tradiciju“, istaknuo je Kožul.

Naglasio je, također, kako je dobivena nagrada poticaj za nastavak rada Orkestra i napore koji se ulažu na očuvanju tradicionalnih kulturnih vrijednosti i glazbe.

Inače, uz tradicionalno natjecanje orkestara, u sklopu "Tamburica festa“ održava se bogat program, između ostalog, koncert Velikog tamburaškog orkestra RTV Vojvodine, revija mladih tamburaša, natjecanje vokalnih solista iz petnaest zemalja, koncert austrijskog simfonijskog orkestra „Johann Strauss", a spektakularni završetak manifestacije planiran je večeras koncertom „Tamburaške filharmonije“ s više od dvije stotine izvođača na sceni, priopćili su iz Tamburaškog okrestra Mostar.

Dnevnik.ba

29. studeni 2022 01:18