MOSTAR, 1. listopada (FENA) - Dvodnevni festival stripa ”Mostarski strip vikend”, koji je ove godine okupio rekordan broj umjetnika iz svijeta stripa, otvoren je u subotu u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače.(Foto FENA/Mario Obrdalj)MARIO OBRDALJ -
StoryEditor
dvodnevni festival

Mostarski strip vikend okupio umjetnike iz regije i svijeta

Piše FENA  /  01.10.2022., 14:10h

Dvodnevni festival stripa "Mostarski strip vikend", koji je ove godine okupio rekordan broj umjetnika iz svijeta stripa, otvoren je u subotu u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače.

Kao i prošlih godina, na vikendu će biti postavljena izložba radova gostujućih autora. Tijekom cijele manifestacije bit će nezaobilazno crtanje i potpisivanje gostujućih autora za posjetitelje, druženje s maskotom festivala Mostarkom, nagrađivanje najsretnijih posjetitelja i još dosta zanimljivosti.

- Ovo je sedmi po redu Mostarski strip vikend. Pristigla su 22 autora iz Italije, Francuske, Srbije, Crne Gore, Hrvatske i dr.. Specifičnost ovog Mostarskog strip vikenda je što ove godine imamo devet ženskih autora stripa. Održavat će se izložbe, tribine, bogata burza stripa, a djecu smo bogato nagradili stripovskim nagradama za održane radionice - kazao je  Dubravko Šimić, predsjednik Udruge ljubitelja stripa iz Mostara "Mostrip", koja je organizator strip vikenda.

Dodao je kako je strip vikend već postao tradicija da se prvi vikend u listopadu održava stripovsko druženje u Mostaru, te kako posjećenost festivala raste.

- Ove godine smo imali i nekoliko gostiju iz Italije koji su samo došli jer su čuli za naš festival. Htjeli su vidjeti na koji način mi to organiziramo i kako radimo, jer su od svojih autora čuli kako je mostarski strip vikend neponovljivo iskustvo – istaknuo je Šimić.

Kazao je kako imaju veliku pomoć od domaćih autora koji im pomažu ne samo u organizaciji festivala već i u fizičkim poslovima.

Klub Mostrip osnovan je koncem 2015. godine od strane strip entuzijasta iz Mostara, a cilj druženja i manifestacije je promocija i popularizacija strip-kulture s naglaskom na mlađu generaciju.

Kako su ranije najavili iz kluba Mostrip, ove godine će Grad na Neretvi posjetiti umjetnici iz svijeta stripa - Milorad Vicanović Maza, Kenan Halilović, Filip Andronik, Darko Perović, Tatjana Vidojević, Milan Mišić, Lana Šator, Midhat Kapetanović Mido, Leonid Pilipović, Joevito Nuccio, Oscar Scalco, Anna Lazzarini, Walter Venturi, Giovanni Freghieri, Valentina Briški, Maurane Mazars, Noëlle Kröger, Ana Milojković- Omi, Kostja Ribnik, Adela Gal i Sarah Burini.

Kao gosti festivala najavljeni su: veleposlanik Italije u BiH Marco Di Ruzza, zatim Jean-Christophe Thiabaud, savjetnik za kulturu i suradnju pri francuskom Veleposlanstvu i direktor Francuskog instituta u BiH, a po prvi puta i Markus Kedziora, direktor biblioteke Goethe Instituta kao i šefa OESS-ovog Ureda u Mostaru Ioannis Piliouris.

 "Također, ove godine, kao što je bilo slučaj svih prethodnih godina, svi naši specijalni gosti uradit će plakate s motivom grada Mostara. Time ćemo još jednom staviti Mostar, Bosnu i Hercegovinu na mapu strip događanja u svijetu", poručili su iz Kluba.

Dnevnik.ba

29. studeni 2022 06:07