Article_Top_970x250

Mostarski Srbi žele na izbore

u iščekivanju rješenja

Mostarski Srbi žele na izbore

stu 07, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Foto: Glas Srpske

Novi, ozbiljniji pregovori, koji bi na kraju trebali odblokirati izborni proces u Mostaru, očekuju se u idućim danima, a predstavnici srpske zajednice se nadaju da će biti dio razgovora, kao i lani, jer im, kako tvrde, neodržavanje lokalnih izbora najmanje ide na ruku.

Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu je prije nekoliko dana, odlučujući po tužbi koju je protiv BiH podnijela predsjednica mostarskog odbora Naše stranke Irma Baralija, presudio da BiH mora izmijeniti zakon i omogućiti da i u tom gradu, nakon dulje od desetljeća, budu održani lokalni izbori.

Europski suci su BiH ostavile šest mjeseci da presudu provede u djelo. Pitanje Mostara trebalo bi biti i tema sastanka lidera SDA i HDZ-a BiH Bakira Izetbegovića i Dragana Čovića, koji je najavljen za danas, a u pojedinim federalnim medijima je najavljeno da je određeni prijedlog već spreman.

Mostarski odbor HDZ-a BiH je nedavno podsjetio da su pregovori u gradskoj vijećnici Mostara, od veljače do lipnja 2018. godine, na kojima su sudjelovali predstavnici devet političkih stranaka iz Parlamenta BiH rezultirali usvajanjem dva modela provođenja odluke Ustavnoga suda BiH koja se odnose na izborna pravila za Mostar.

Model “A” predviđa da se iz šest gradskih područja bira 26 odbornika, a preostalih devet s kompenzacijske liste mandata koji bi se dodjeljivali s teritorij Mostara kao cjeline. Model “B” bi značio da se iz šest gradskih područja biraju 22 odbornika, a ostalih 13 na području Mostara kao jedne izborne jedinice, odnosno gradske liste.

Iz SNSD-a je nedavno poručeno da će podržati svaki dogovor koji SDA i HDZ BiH postignu o gradu Mostaru, a koji bi podrazumijevao minimalno uključenje pripadnika konstitutivnih naroda u gradsku Skupštinu.

Član mostarskog odbora SNSD-a Radislav Tubić, koji je lani s Predragom Šupljeglavom bio sudionik pregovora, istaknuo je jučer za Glas Srpske da ih zasad nitko nije zvao, ali da poziv očekuje. Istaknuo je da konstitutivni narodi moraju imati predstavnike u gradskoj vlasti, pojasnivši da to može biti maksimalno 15, a minimalno četiri mjesta, piše Glas Srpske.

- Moramo ravnopravno raspravljati. Ne tražimo ništa nezakonito, već minimum političkih prava koji bi omogućio Srbima da ravnopravno žive i opstanu na ognjištima. Nadamo se da će razgovori početi, voljni smo uključiti se, ponuditi rješenja. Naši prijedlozi su u prošlogodišnjim razgovorima bili najprihvatljiviji, jer su korektni, ne ugrožavaju ničija prava, a Srbi bi ostvarili svoja - rekao je Tubić i dodao da je jedan od ponuđenih modela prijedlog srpske zajednice.

Posljednji lokalni izbori u Mostaru održani su 2008. godine. Parlament BiH do danas nije proveo odluku Ustavnog suda BiH iz 2010. godine, koja se odnosila na odredbe kojima se regulira glasovanje u Mostaru. Razlog je nepostojanje dogovora ključnih stranaka u FBiH, zbog čega je Središnje izborno povjerenstvo BiH gradonačelniku Ljubi Bešliću produljilo mandat do izbora novog. Mnogi u BiH nakon presude suda u Strasbourgu nisu iskazivali previše optimizma kada je riječ o tome da će ovo pitanje biti riješeno u roku zbog aktualne političke situacije.

Matematika

Radislav Tubić istaknuo je jučer da bi Srbima najviše odgovarali izbori, te dodao da se godinama sve u gradu svodi na samovolju gradonačelnika, koji je iz HDZ-a i šefa financija, koji je kadar SDA. Dodao je da četiri pozicije u Skupštini ne pripadnu, kako je rekao, onima koje stvarno biraju Srbi.

- Nažalost, i ta četvorica uvijek budu iz bošnjačkih i hrvatskih opcija. Trebalo bi dovesti do toga da imamo legitimne predstavnike. Nadamo se da će, ako nitko drugi, ovaj put HDZ ustrajati na tome, jer su i oni na svojoj koži osjetili to na razini BiH - rekao je Tubić.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250