StoryEditor
Nakon dvogodišnje stanke

Mostarski sajam gospodarstva otvara svoja vrata 5. travnja, Mađarska zemlja partner

Nikolina TurićPiše Nikolina Turić  /  10.03.2022., 15:53h
Mostarski sajam gospodarstva počinje 5. travna i traje do 9. travnja, zemlja partner je Mađarska. O ovogodišnjem sajmu na današnjoj konferenciji za medije govorili su direktorica Mostarskog sajma gospodarstva Dalfina Bošnjak i Krisztian Posa, veleposlanik Mađarske u Bosni i Hercegovi. Na sajmu će prednjačiti poljoprivreda, gastronomija, turizam, uslužne djelatnosti, drvna industrija, elektrotehnika, telekomunikacije, IT sektor i bankarstvo. Novost ovogodišnjeg sajma je da će izlagači moći pratiti sajam i konferencije preko online platforme.

Nakon dvogodišnje stanke zbog pandemije, 23. Mostarski sajam gospodarstva  će se održavati od 5. do 9. travnja.  Zemlja partner Mostarskog sajma gospodarstva je Mađarska. Manifestacija će biti obogaćena regionalno i međunarodno vrlo značajnim konferencijama, čime se na jednom mjestu nudi jedinstvena ponuda, spoj sajamskih i konferencijskih događaja. Na sajmu će se predstaviti izlagači iz cijelog svijeta, a najzastupljenije zemlje su: Hrvatska, Srbija, Italija, Austrija, Kina, Mađarska, Slovačka i Turska. 

Ove godine na Mostarskom sajmu će prednjačiti poljoprivreda, gastronomija, turizam, uslužne djelatnosti, drvna industrija, elektroindustrija, telekomunikacije, IT sektor i bankarstvo. 

Direktorica Mostarskog sajma gospodarstva Dalfina Bošnjak istaknula je kako je Mađarska prisutna na sajmu od samih početaka, te dodala kako je njihov poslovan odnos prerastao u prijateljski. 

image

Mostarski sajam gospodarstva trajat će od 5. do 9. travnja

N. TURIć - Dnevnik.ba

„Mostarski sajam gospodarstva otvara svoja vrata 5. travnja, a zemlja partner je Mađarska. Osim Bosne i Hercegovine imamo dosta izlagača iz Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Poljske, Njemačke, Kine i Grčke. Dodatna vrijednost ovogodišnjeg Mostarskoj sajma gospodarstva je velika konferencija za izlagače. Ove godine će se svi izlagači i oni koji su zainteresirani za sajam moći prijaviti na online platformi. Najbitnije je da se na Mostarskom sajmu povežu gospodarstvenici i zemlja partner“, kazala je Bošnjak.

Veleposlanik Mađarske u Bosni i Hercegovini Krisztian Posa istaknuo je kako bilateralna robna razmjena BiH i Mađarske  godinama raste. 

„Vrlo je bitno da ćemo naslijediti države kao što su Kina, Hrvatska, Turska i Srbija koje spadaju među najvažnije trgovinske i ekonomske partnere BiH. Među tim državama i Mađarska koja dokazuje da je među 10 najznačajnijih trgovinskih partnera Bosne i Hercegovine“, kazao je Posa.

Prema statističkim podacima u izvozu Mađarske u BiH prevladavaju proizvodi sa značajnom dodatnom vrijednosti kao što su strojevi, električni aparati i prometna vozila, lijekovi, farmaceutski proizvodi, žitarice i kemijski proizvodi. 

Iz Bosne i Hercegovine se najviše izvoze kemijski i metalni proizvodi. 

Mostarski sajam gospodarstva posjeti oko 50.000 posjetitelja i 300 akreditiranih novinara i medijskih kuća. 

Dnevnik.ba

24. rujan 2023 10:49