StoryEditor
otvoreno pismo

Mostarski roditelji pisali gradonačelniku: Grad financira samo djecu koja pohađaju javne vrtiće

Piše fena  /  06.12.2023., 17:02h

Roditelji djece koja pohađaju privatne predškolske ustanove u Mostaru poslali su jedan dio potpisanih peticija i otvoreno pismo gradonačelniku Mariju Kordiću u kojem su apelirali na prepoznavanje tereta kojega su privatni vrtići preuzeli od grada i županije tako što su osigurali odgojno-obrazovni proces za više od 1.300 mališana.

‘‘Shodno povećanju troškova životnog standarda u proteklih par godina nama, roditeljima teško je nositi se s redovnim životnim potrebama te time ne želimo i ne možemo podnijeti povećanje cijena privatnih predškolskih ustanova‘‘, navedeno je u pismu.

Roditelji dodaju da Grad financira samo djecu koja pohađaju javne vrtiće (skoro 300 maraka po djetetu), za što smatraju da je diskriminacija za roditelje čija djeca pohađaju privatne vrtiće.

‘‘S obzirom na to da je ekonomska računica mjesečnog boravka u vrtiću za jedno dijete 495 maraka, teško je zahtijevati da mi roditelji u potpunosti plaćamo tu cijenu. Potrebno je učešće gradske i županijske vlasti u subvenciji privatnih predškolskih ustanova troškova boravka djece, a time i olakšavanje nama roditeljima‘‘, ističe se.

Roditelji smatraju da je pravo svakog roditelja izabrati vrtić za svoje dijete, neovisno o osnivaču, ali također navode da se sredstva njihovoga poreza, određena za predškolstvo, ne usmjeravaju u ustanove koje pohađaju njihova djeca.

Još su naveli da je trenutno u predškolske ustanove, neovisno o osnivaču, na razini županije uključeno oko 48 posto djece.

‘‘Do 900 djece pohađa javne ustanove, preko 1.300 djece pohađa privatne ustanove. Oko 52 posto djece nije nikako obuhvaćeno predškolskim odgojno-obrazovnim procesom, što je poražavajuće‘‘, smatraju roditelji.

Na kraju su kazali da peticijom podržavaju i borbu privatnih predškolskih ustanova za iste ciljeve i jednaka prava i izjednačavanje s javnim ustanovama, jer je to jedino ispravno za dobrobit svakoga djeteta.

Od gradonačelnika traže da, zajedno s Gradskim vijećem Grada Mostara, donese odluku koja neće dozvoliti zatvaranje privatnih predškolskih ustanova.

Dnevnik.ba

26. veljača 2024 07:44