StoryEditor
SALEM DEDOVIĆ

Mostarski muftija pisao OHR-u, reisu, Veleposlanstvu SAD-a: Zaustavite gradnju HNK Mostar na muslimanskom Lakišića haremu, to je ustanova s prefiksom hrvatski u imenu i sadržaju

Piše Desk  /  08.05.2024., 11:09h

"Onemogućavanje pristupa Islamskoj zajednici lokalitetu Lakišića harema i u sadašnjem trenutku kada smo mi raniji projekt Islamskog kulturnog centra prenamjenili u potpuno novi koncept interkulturne naravi i sadržaja predstavlja najgrublje ograničavanje vjerskih prava i sloboda muslimanskoj zajednici koja je u ovom Gradu po brojnosti skoro jednaka katoličkoj zajednici‘‘, piše Salem efendija Dedović, mostarski muftija u svom dramatičnom apelu.

Mostarski muftija Salem Dedović, uputio je pismo predsjedniku Gradskog vijeća Salemu Mariću u kojem traži da Gradsko vijeće razmatra legitimni zahtjev Islamske zajednice za izgradnjom Interkulturnog centra Mevlana.

Ovo je pismo, osim Mariću, poslano i Klubu vijećnika Bošnjaka u GV Mostra, reisu Kavazoviću, te OHR-u i Veleposlanstvu SAD. 

"Islamskoj zajednici onemogućen pristup njenom sakralnom lokalitetu" 

U pismu stoji: ‘‘Obraćamo Vam se sa zahtjevom da se na sjednici Gradskog vijeća razmotri zahtjev Islamske zajednice za izgradnju Interkulturnog centra “Mevlana” u Centralnoj zoni Grada Mostara, a na lokalitetu Lakišića harema. Na muslimanskom Lakišića haremu punim intenzitetom odvija se izgradnja Hrvatskog narodnog kazališta kao jasno definirane ustanove s prefiksom hrvatski u svom imenu i sadržaju, čak štoviše, ona uveliko premašuje gabarite iz sporne odluke kojom je uvećana kvadratura objekta, čemu su prethodile brojne nelogičnosti i nezakonitosti, a Islamskoj zajednici onemogućen je pristup njenom sakralnom lokalitetu manipulacijama i pustim obećanjima da se to ne može dogoditi sve do donošenja Regulacijskog plana‘‘, dodaje se.

"Gradnja nelegalna, onemogućava nam se gradnja kulturnog centra, ograničava sloboda muslimanima u Mostaru"

Muftija dalje piše kako je "gradnja koja se odvija u Centralnoj zoni Grada Mostara, iako davno od Međunarodne zajednice okarakterizirana kao nelegalna, uporno se od strane aktualne gradske administracije i gradonačelnika Grada Mostara predstavlja zakonitom, pozivajući se na dokumente koji su izdati u vremenu kad je Mostar bio podijeljen na istočni i zapadni dio Grada.

"Onemogućavanje pristupa Islamskoj zajednici lokalitetu Lakišića harema i u sadašnjem trenutku kada smo mi raniji projekt Islamskog kulturnog centra prenamjenili u potpuno novi koncept interkulturne naravi i sadržaja predstavlja najgrublje ograničavanje vjerskih prava i sloboda muslimanskoj zajednici koja je u ovom Gradu po brojnosti skoro jednaka katoličkoj zajednici‘‘, prenosi Avaz. 

"Pokušava nam se oteti imovina" 

Dodaje kako ‘‘treba uzeti u obzir da je također u okviru Centralne zone započeta i konkatedralna crkva na privatnoj imovini, gdje se aktualna gradska vlast kao sljednik nekadašnje općine Mostar Jugozapad s hrvatskom većinom pojavljuje da obešteti ranije vlasnike i tako omogući nastavak gradnje jednoj vjerskoj zajednici‘‘. 

‘S druge strane Islamskoj zajednici je oduzeto bez ikakvog obeštećenja kroz sve političke sustave vise od 19 duluma vakufske imovine u centru Mostara, a pravnim i političkim nasiljem se jedan jedini preostali dio čestice Lakišića vakufa pokušava oteti i na njemu graditi neki ‘trg‘, odnosno time eliminirati za sva vremena pravo IZ-a da uđe u posjed svoje imovine i na tom mjestu izgradi centar “Mevlana”, što će biti doprinos multietničkoj slici i dijalogu među narodima, religijama i kulturama Mostara i Bosne i Hercegovine u cjelini. Gradsko vijeće kao zakonodavni organ najrelevantnije je tijelo koje se neodložno treba pozabaviti pitanjem koje zaokuplja ne samo mostarsku, već i cjelokupnu bosanskohercegovačku javnost, pa i šire", navodi muftija u pismu.

 

Gradski vijećnicni dužni spriječiti nepravdu prema muslimanima Mostara 

Upozorava i gradske vijećnike kako je na njima "povijesna odgovornost i obaveza vam je da kao naši izabrani predstavnici ovom pitanju posvetite dužnu pažnju i da spriječite dugogodišnju nepravdu koja se čini Islamskoj zajednici i muslimanima ovoga Grada. Jasno je da se dozvola mora i može izdati i da su svi izgovori da to ne može nacionalistički i ideološki obojeni‘‘, stoji u pismu muftije Dedovića. 

Podsjetimo, HNK Mostar reagirao na izjavu Salema Marića u Gradskom vijeću oko izdavanja dozvole za izgradnju zgrade HNK, ističući kako je ‘‘Tužiteljstvo  reklo da nema kaznenih djela po ovom pitanju‘‘. Dodali su kako je Marić kao predsjednik Vijeća inicirao podizanje tužbe protiv HNK Mostar ne samo bez suglasnosti, nego i znanja Gradskog vijeća o tome. 

Dnevnik.ba

18. svibanj 2024 12:29