StoryEditor
SALEM EF. DEDOVIĆ

Mostarski muftija i u bajramskoj hutbi o Lakišića vakufu: Izgradit ćemo zgradu, to je svebošnjački interes

Piše Desk  /  11.04.2024., 08:46h

To jeste pitanje naše vjerodostojnosti, dostojanstva i ravnopravnosti! I to jeste naše kolektivno, svebošnjačko pitanje i interes. To jeste borba za ostvarivanje prava i slobode, i nepristajanje da nam netko određuje mjeru slobode i prava onako kako on misli da nam je dovoljno, rekao je Salem efendija Dedović.

Salem efendija Dedović, mostarski muftija, u svojoj je hutbi povodom prvog dana Ramazanskog Bajrama, između ostalog, govorio i o izgradnji interkulturalnog centra Mevlana i procesima koji se vode oko, kako je rekao, preostalog dijela nekadašnjeg Lakišića vakufa. 

"To je veliko pitanje. Ono nadilazi značaj same zgrade kao takve koju ćemo, ako Bog da, graditi i izgraditi na tome mjestu. To jeste pitanje naše vjerodostojnosti, dostojanstva i ravnopravnosti! I to jeste naše kolektivno, svebošnjačko pitanje i interes. To jeste borba za ostvarivanje prava i slobode, i nepristajanje da nam neko određuje mjeru slobode i prava onako kako on misli da nam je dovoljno. A to bi značilo da pristanemo biti i u Mostaru, našem glavnom vjerskom, kulturnom i političkom centru, narod od drugorazrednog značaja i pozicije. Tko to ne razumije i ne uviđa, ili ne želi uvidjeti, sasvim sigurno nikada ništa neće spoznati!‘‘, rekao je muftija. 

Podsjetimo, Medžlis Islamske zajednice ranije je optužio gradonačelnika Mostara, Maria Kordića za totalitarizam, a Muftijstvo mostarsko najavilo je da priprema apelaciju Ustavnom Sudu Bosne i Hercegovine i tužbu Sudu u Strasbourgu kojom će "tražiti zaštitu prava u pogledu sakralnog prostora-lokaliteta Lakišića harema gdje postoji i zakonska osnova da se on tako tretira bez obzira na uzurpacije koje su slijedile" te da su Uredu visokog predstavnika (OHR) uputili zahtjev da bude formirana međunarodna ekspertna komisija koja će ispitati sve dozvole u Centralnoj zoni Grada Mostara. 

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 03:16