StoryEditor

Mostarski "Identitluk" u natjecateljskom dijelu festivala Dani satire Fadila Hadžića

Piše D  /  08.05.2021., 04:05h

Višestruko nagrađivana predstava "Identitluk" u lipnju će biti odigrana u Satiričkom kazalištu Kerempuh u Zagrebu i to u okviru natjecateljskog programa festivala Dana satire Fadila Hadžića. 

Predstava "Identitluk“ autorski JE projekt ansambla predstave, redateljice Tanje Miletić Oručević i dramaturga Dragana Komadine, a nastala je prema motivima djela Amina Maaloufa. Predstava je nastala kao koprodukcijski projekt Narodnog pozorišta u Mostaru, Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru i Studija za izvedbene umjetnosti Mostar.

 "Identitluk" suočava dominantne bosanskohercegovačke identitete u okviru jednog seminara o pomirenju koji se izravno referira na Maaloufov esej ‘U ime identiteta‘. Seminar ubrzo postaje drugi plan predstave, dok u prvom planu sve jače dolaze do izražaja pitanja pripadnosti, vrijednosti i onog stalnog:,,čije je bolje?‘‘. Na satiričan način propituju se identiteti i njihovo plitko shvatanje u našem društvu, te otvaraju pitanja koja potiču razmišljanje o vlastitom identitetu.

Glumačku postavu čine: Fatima Kazazić Obad, Ajla Hamzić, Amela Kreso, Jelena Kordić Kuret, Ivan Skoko, Ivo Krešić, Dražen Pavlović i Nedim Malkočević. Scenografiju i kostimografiju potpisuje Sabina Trnka, a muziku Husein Oručević.

Identitluk“ na iznimno satiričan i duhovit način progovara o našim etničkim i vjerskim antagonizmima, o kontaminiranosti velikim nacionalno-povijesnim naracijama, o zastrašujućem zadahu prošlog rata oko čijeg početka, tijeka i ishoda još uvijek ne možemo postići bilo kakav konsenzus. Unatoč svim antagonizmima i razlikama u tematskom smislu, uzeti kao polazište u jednom teatarskom projektu zbirku eseja ovog kršćanskog Arapina s pariškom adresom, iz naše mostarske perspektive nedvojbeno znači graditi još jedan scenski most – most koji funkcionira "mostotvorno“ na više razina:

Festival Dani satire Fadila Hadžića međunarodni je festival Satiričkog kazališta Kerempuh, koji se od 1976. godine održava svake godine u lipnju, s ciljem promicanja kvalitetnih predstava satiričkoga i komediografskoga prosedea te iznad svega suočavanja publike s gorućim problemima naše svakidašnjice kroz neizbježne elemente humora i satire, oplemenjujući tako ne samo kulturni život nego i društvenu svijest i osobni rast pojedinca. 

Dani satire Fadila Hadžića svake godine podsjećaju na važnost humora i satire koji nas čine tolerantnijima, povezuju nas s drugima, poučavaju nas, omogućuju nam drukčiji pogled na svijet, izoštravaju percepciju, ali nas istovremeno oslobađaju svakog pritiska i mržnje. 

Poticanje razvitka humora i satire samo je jedno od ključnih obilježja ovog festivala. Njegova druga je odrednica trajna je posvećenost umjetnosti, slobodi govora i etabliranju pisaca, uz snažno i odlučno odolijevanje bilo kakvom obliku cenzure. Dani satire imaju značajan doprinos kulturi Grada Zagreba jer pred zagrebačku publiku dovode najistaknutije predstave iz Hrvatske i regije te se time publici omogućuje uvid u sam vrh recentne satiričke kazališne produkcije, navodi se na mrežnim stranicama ovog zagrebačkog kazališta. 

G. L. / Dnevnik.ba 


 

24. travanj 2024 12:43