StoryEditor

Mostarski "Identitluk" u konkurenciji među 12 predstava na Marulićevim danima

Piše D  /  04.02.2020., 02:02h

Jubilarni 30. festival hrvatske drame Marulićevi dani održat će se u Splitu od 20. do 27. travnja, a u konkurenciji za festivalske nagrade bit će izvedeno dvanaest predstava po izboru Gordane Ostović, priopćeno je u ponedjeljak iz Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu.

Program 30. festivala hrvatske drame Marulićevi dani prihvaćen je na sjednici Vijeća festivala u petak, 31. siječnja u Ministarstvu kulture.

Izbornica festivala Gordana Ostović izvijestila je da se za festival prijavilo 48 predstava, od kojih je odabrala one koje su se istaknule aktualnošću teme, redateljskim i dramaturškim pristupom te vrsnim glumačkim interpretacijama, a neke od njih već su dobile potvrdu u Nagradama hrvatskog glumišta ili Nagradi za dramsko djelo Marin Držić za najbolji dramski tekst. 

U konkurenciji za nagrade Marulićevih dana bit će izvedene tri predstave GDK Gavelle iz Zagreba - "Gospoda Glembajevi" Miroslava Krleže u režiji Miroslava Međimorca, "Kiklop" Ranka Marinkovića u režiji Saše Anočića i "Cigla" Filipa Šovagovića u režiji Krešimira Dolenčića.

Splitski HNK izvest će predstavu "Lepurica" G.B.Shawa i Ana Prolić u režiji Marija Kovača, zagrebački HNK nastupit će s autorskim projektom Bobe Jelčića "Tri sestre", po Čehovjevoj drami, a varaždinski HNK s predstavom Davora Špišića "Nebo od gume" u režiji Aide Bukvić.

Na programu su i "Suton" Ive Vojnovića u režiji Ivice Boban i izvedbi dubrovačkog Kazališta Marina Držića, "Memoria Civitatis / Sjećanja gradova" Kate Gyarmati i Edvina Liverića u izvedbi HKD na Sušaku i Studija K Szinhaz iz Budimpšte te "Domaši" Ane Marije Veselčić u izvedbi GKL Split u koprodukciji s Umjetničkom akademijom u Splitu.

Zagrebačko kazalište mladih nastupit će s predstavom Ivora Martinića "Dobro je dok umiremo po redu" u režiji Aleksandra Švabića, Тeatar Vojdan Černodrinski Prilep i Eurokaz izvest će predstavu "Glembajevi, još jedna legenda – varijacija drame Miroslava Krleže" u režiji Branka Brezovca, a Narodno pozorište Mostar, Studio za izvedbene umjetnosti i Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru izvest će predstavu "Identitluk" Tanje Miletić Oručević i Dragana Komadine po motivima knjige Amina Maaloufa u režiji Tanje Miletić Oručević.

O nagradama će odlučivati ocjenjivački sud u kojemu su Mira Muhoberac, Vlatko Perković, Mladen Radovniković, Bruna Bebić i Nino Škrabe. 

Jubilarni 30. Festival hrvatske drame Marulićevi dani bit će posvećen utemeljitelju festivala Radi Perkoviću, a uz službeni program odvijat će se i bogati popratni program u sklopu kojega će biti javna čitanja dramskih tekstova nagrađenih Nagradom za dramsko djelo Marin Držić u izvedbi studenata triju akademija, dramske radionice pod vodstvom dramskog autora Tomislava Zajeca te promocije knjiga, navela je Hina. 

Dnevnik.ba


 

24. travanj 2024 14:18