StoryEditor
Klub vijećnika HDZ

Mostarski HDZ: Mostar je bio i ostat će stolni grad svih Hrvata

Piše desk  /  10.05.2022., 19:11h
Klub vijećnika HDZ BiH Mostar ne može ostati suzdržan na osude HVO i cjelokupnog hrvatskog naroda od strane SDA Mostar - te su uputili reagiranje na kako kažu ‘‘dežurnog komentatora, vijećnika u Gradskom vijeću Adila Šute koji u svojim medijskim objavama ‘zapadnu stranu‘ naziva fašističkom, a ‘istočnu‘ antifašističkom.‘‘

Oni su podsjetili vijećnika Šutu i javnost na na povijesne činjenice koje se, kako navode ''lažima ne mogu izbrisati jer postoje materijalni dokazi, koje je njemu i njemu sličnima teško prihvatiti, a tiču se obrane Grada Mostara.'' ''29.4.1992. godine, odlukom Kriznog stožera Skupštine općine Mostar obrana Grada Mostara se povjerava HVO.

Degutantno je čitati redove koje je napisao vijećnik Šuta, o događajima koji su se navodno dogodili godinu dana od ove odluke. Teško je vjerovati takvim riječima, posebno jer postoji bezbroj materijalnih dokaza koji govore da su upravo pojedini tadašnji pripadnici HVO muslimanske vjeroispovijesti po nalogu ratnih zločinaca u redovima tadašnjeg zapovjedništva Armije na svirep način zarobili, a onda mučili i ubijali svoje dojučerašnje suborce, iste one kojima je povjerena obrana Grada Mostara dok su oni bacali cvijeće pred tenkove JNA.

Istina i činjenice su bile i ostati će na strani onih koji su u to vrijeme branili cijeli Grad Mostar ne birajući stranu koju će braniti, na strani onih koji mogu i žele planirati budućnost i perspektivu Grada Mostara, dok će podjele, demagogija i narativ okrivljivanja drugih zbog prikrivanja vojnih ili političkih neuspjeha vlastite politike ostati rezervirana za žalosno skupljanje sitnih političkih poena'', priopćio je Klub vijećnika HDZ BiH u GV Mostara.

Mišljenja su i da će Mostar pobijediti takvu ideologiju i biti primjer za cijelu BiH , a ne biti primjer podjele  i vraćanje na ''grad slučaj''.

''Unatoč ovakvim pojavama u društvu koje nekad dobiju i značajan medijski prostor, pa čak postanu i gradski vijećnici, Mostar je bio i ostat će stolni grad svih Hrvata, a istovremeno i jedini pravi multikulturni i multinacionalni grad u Bosni i Hercegovini, grad na čijem prostoru nema pedlja bez krvi hrvatskih branitelja, za razliku od pripadnika tzv. Armije Republike Bosne i Hercegovine, tobože još i antifašističke, iste one koja se pojavila u trenutku kada je HVO oslabljen i razvučen čuvajući liniju cijelog grada i umjesto da pomognu obrani našega grada odlučili su fašističkim metodama organizirati logore za Nebošnjake, dojučerašnje susjede, prijatelje i suborce.

A danas 30 godina kasnije opet iz istog, samo danas civilnog, zapovjedništva pokušavati iskrivljavati povijesne činjenice, vrijeđati i umanjivati žrtvu i doprinos onih koji su branili i obranili naš grad, a svjesno zanemarivati materijalne dokaze o ratnim zločinima tzv. Armije Republike Bosne i Hercegovine. Dragi Šuta, nekad je bolje da šutiš'', zaključeno je na kraju priopćenja za javnost mostarskog HDZ-a.

Dnevnik.ba

26. veljača 2024 02:30