StoryEditor
mostar

Mostarski Aluminij za 30 posto povećao izvoz aluminija Izraelu

Piše hina  /  10.04.2024., 18:25h

Kompanija Aluminij iz Mostara, koja je u najmu izraelske MT Abraham Grupe, povećala je zadnjih nekoliko mjeseci za 30 posto isporuku aluminija Državi Izrael, koja se suočava s rastućim pritiscima zbog rata s Hamasom.

"Aluminij već dugi niz godina opslužuje izraelsko tržište. Vidimo stalno rastuće tržište aluminija u Izraelu kao stup naše baze kupaca u regiji Bliskog istoka i ponosni smo što im služimo, posebno u izazovnim vremenima", rekao je za Hinu direktor MT Abraham Group Amir Gross Kabiri.

Pojasnio je kako je od studenog prošle godine za 30 posto porastao izvoz aluminijskih trupaca i ingota iz mostarske kompanije u Izrael, dok se istodobno smanjila potražnja iz određenih država koje se protive potezima Izraela. Tako je u utorak Ankara objavila da počinje s ograničavanjem izvoza većeg broja roba i proizvoda Izraelu sve dok ta zemlja ne proglasi prekid vatre i omogući dotok pomoći u Gazu.

Kabiri je uvjeren kako tvrtka koju imaju u najmu može pomoći popuniti prazninu u opskrbi aluminijem koju bi sankcije Turske mogle stvoriti. "Imamo kapacitet za proizvodnju 250.000 tona aluminija godišnje, što može pokriti značajan dio izraelskih potreba", rekao je.

MT Abraham Group je u vlasništvu Amir Gross Kabirija, a od 2021. godine obnovio je rad u pogonima Ljevaonica kompanije Aluminija u Mostaru.

Dnevnik.ba

23. svibanj 2024 14:01