StoryEditor

Mostarski Aluminij: Prvi trupac iz ljevaonice nakon više od godinu dana

Piše D  /  31.10.2020., 08:10h

Aluminij je nakon ratnih razaranja ponovno pokrenut 1997. godine, a prestao je raditi u lipnju pošto je isključen s napajanja električne energije. Dugovanja su bila 220 milijuna eura.

Zaposleno je bilo oko 900 radnika. Potpuni prestanak rada Aluminija dogodio se 10. lipnja kada je tvornica isključena s napajanja električne energije.

Početkom listopada angažirana su 82 radnika u sklopu pripreme za ponovni početak rada u pogonima ljevaonice.

Aluminij je sada u vlasništvu izraelsko-kineske kompanije koju predvodi MT Abraham Group i koja je unajmila posrnuli mostarski Aluminij.

Aluminij Industrija potpisala je u međuvremenu ugovore o nabavi i prodaji metala. U prva dva mjeseca od početka proizvodnje očekuje se proizvodnja tri tisuće tona gotovih proizvoda – trupaca, a u 2021. očekuje se proizvodnja 50 tisuća tona trupaca, priopćeno je iz kompanije.

Očekuju i dodatno povećanje broja zaposlenih.

Kazali su kako će do kraja siječnja zaposliti najmanje još 90 ranijih radnika čime bi se broj ponovno angažiranih povećao na 170.

Izraelska kompanija M.T. Abraham Group, koja planira obnoviti proizvodnju u mostarskom Aluminiju, sklopila je desetogodišnji ugovor o strateškom partnerstvu s Advaita Groupom po kojemu će ta kompanija isporučivati sirovine za Aluminij i prodavati 50 posto njegova metala.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 17:54