Na redovnoj 19. sjednici Gradskog vijeća Grada Mostara donijeta je odluka o radnom vremenu koja se odnosi na rad trgovačkih objekata u GraduFOTO: NIKOLINA TURIć -
StoryEditor
Gradsko vijeće Grada Mostara

Mostarske trgovine ipak će moći raditi, ali pod posebnim uvjetima

Piše Nikolina Turić  /  29.03.2022., 16:09h
Na redovnoj 19. sjednici Gradskog vijeća Grada Mostara donijeta je odluka o radnom vremenu koja se odnosi na rad trgovačkih objekata u Gradu. Gradsko vijeće je usvojilo odluku o pristupanju i nastavnku rada deponije Uborak, donijeli su odluke o pogodnosti investiranja u Gradu Mostaru i uzurpiranim javnim površinama. Također su raspravljali o Zračnoj luci Mostar u kojima će nisko tarifne kompanije imati svoje letove.

Na redovnoj 19.  sijednici Gradskog vijeća Grada Mostara donijeta je odluka o radnom vremenu koja se odnosi na rad trgovinskih objekata u Gradu Mostaru i objekata iz oblasti usluga. Osim odluke o radnom vremenu Gradsko vijeće Grada Mostara usvojilo je odluku o pristupanju i nastavku rada na javnoprivatnom partnerstvu između deponije Uborak i Grada Mostara.

Predsjednik Gradskog vijeća Grada Mostara Salem Marić ističe kako bi se  deponija Uborak trebala zatvoriti na pet godina.

„Rok za zatvaranja teče od dana dobivanja okolinske dozvole Grada Mostara. Sada je do Udruženja jer me se tiče da povuku svoju tužbu ili da čekamo da sud završi ali tek od toga dana teče rok od 5 godina zatvaranja deponije. Također smo u odluci samoj donijeli jedan važan amandman članu 5 gdje smo rekli da će konačnu odluku javno privatno partnerstvo deponije ili Grada Mostara s tim eventualnim privatnim licem donijeti Gradsko vijeće Grada Mostara“, kazao je Marić.

Gradsko vijeće je donijelo odluku o uzurpiranim javnim površinama u Gradu Mostaru. Zatim dvije odluke, a sto su odluka o pogodnosti investiranjima u Gradu Mostaru kada je u pitanju prerađivačka industrija. Druga odluka je investiranje u ruralnim dijelovima, a odnose se na ulaganje u tim područjima.

„Cilj nam je bio da ove odluke usvojimo prije Sajma gospodarstva u Gradu Mostaru da našim investitorima možemo obezbjediti i reći im što to je Grad Mostar spreman da oslobodi ili refundira kada su u pitanju njihove obaveze, kada ulažu u Grad Mostar“, rekao je Marić.

Marić ističe kako su donijeli odluku o visini cijene građevinskog zemljišta u Gradu Mostaru.

Na pitanje o radnom vremenu trgovinskih objekata Marić ističe kako je precizirano i morat će biti istaknuti kod svakog objekta.

„Prvo smo tražili da nedjelja bude neradni dan za sve objekte, međutim treba dati mogućnost pošto je Mostar turistički grad i u pitanju su veliki tržni centri koji imaju potrebu da rade nedjeljom. Moraju dobiti odobrenje od Gradske uprave da mogu raditi neki drugi dan. Ali mora biti jasno istaknuto i jedan dan u tjednu moraju biti zatvoreni. Oni koji ne dobiju odobrenje podrazumijeva se da je to nedjelja, a oni koji traže izuzeće dobit će rješenje od nadležnog odjela da je to neki drugi dan“ kazao je Marić.

Predsjednik Gradskog vijeća kazao je da se u zračnu luku ulažu veliki naporu i potpisuju se ugovori.

„Još uvijek su to Chater letovi, odnosno nisko tarifne kompanije koje će letjeti iz Grada Mostara i očekujem da će to biti početkom lipnja. Nama je cilj da uspostavimo jednu redovnu liniju iz Grada Mostara, u razgovorima i dalje da na tom pravcu imamo jednu redovnu liniju s nekom svjetskom destinacijom“, rekao je Marić.

Glavna savjetnica Grada Mostara Radmila Komadina ističe da je evidentno oživjeti Zračnu luku Mostar i velik je to problem s obzirom na vlasničku strukturu Zračne luke Mostar.

„Zasigurno niste nigdje vidjeli da je Zračna luka u 88 posto u vlasništvu Grada Mostara kao jedinice lokalne samouprave, a preostali postotak u vlasništvu Zračne luke Zagreb. Upravo ta vlasnička struktura je jedinstvena na području ove države onemogućuje značajnija ulaganja vezano za samu Zračnu luku Mostar. Nekad je komisija Europske Unije radila projekt za pronalaženje strateškog partnera, taj projekt je gotov. Međutim u ovim vremenima upitno je kako zainteresirati potencijalne strateške partnere kako bi uložili u Zračnu luku Mostar“, kazala je Komadina.

Komadina ističe kako Grad Mostar, gradonačelnik i Gradsko vijeće Grada Mostara pokušavaju oživjeti Zračnu luku što se tiče infrastrukture jer su to milijunski iznosi.

Dnevnik.ba

15. svibanj 2024 15:43