StoryEditor
ne poštuju kodeks

Mostarske studentice neprikladno odjevene na fakultetu, predstavnica ih upozorila

Piše Desk  /  12.11.2021., 08:16h
O odijevanju studenata navodno se razgovaralo u srijedu na sjednici Znanstveno-nastavnog vijeća fakulteta.

Studenti, a pogotovo studentice, Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru ne poštuju kodeks o odijevanju, utvrdila je to Uprava fakulteta, prenose studentski predstavnici. Informacija je to koja je objavljena na Facebook stranici Studentskog zbora tog fakulteta, piše Bljesak.info.

Kako je u Facebook objavi navela nepotpisana studentska predstavnica o odijevanju studenata razgovaralo se u srijedu na sjednici Znanstveno-nastavnog vijeća fakulteta.

To je jedan od dva zaključka sjednice koja se, kako navodi predstavnica, tiču studenata. Obavijest o načinu oblačenja je, tvrdi ona, Upravi vrlo kritična.

Nepotpisana studentska predstavnica nadalje navodi da ''kao predstavnica ima dužnost upozoriti sve studente na poštivanje svih pravila, pa tako i ovoga i nadam se da će te i vi isto to učiniti''.

Stav Uprave Filozofskog o odijevanju, navodi predstavnica i članica Vijeća, predstavnici studijskih godina bi trebali podijeliti s ostalim studentima.

'Buduća društvena elita'

Podsjećamo kako je kodeks, odnosno Pravilnik o odijevanju Sveučilišta u Mostaru donesen 2010. godine, a da bi tek devet godina kasnije bio postavljen na fakultetima.

Pravilnikom, kao što mu i sam naziv kaže, definiran je način odijevanja nastavnog i nenastavnog kadra te studenata. U Pravilniku o odijevanju, poglavlju veznom za odijevanje studenata, navodi se:

''Studenti dodiplomskoga, kao i poslijediplomskoga studija se trebaju odijevati primjereno pravilima dobroga ukusa, kao i činjenici da su se odabirom pristupa visokoškolskoj ustanovi i neposredno odredili kao akademski građani i buduća društvena elita prostora i naroda u kojem će ostvarivati primjenu stečenih iskustava i znanja na ovom studiju''.

Moguć stegovni postupak

Isti Pravilnik studentima preporučuje da odijevaju ''ležernu odjeću koja uključuje: odijela, suknje i haljine dužine do ili ispod koljena, hlače, traperice, hlače sportskoga kroja za svaki dan, majice dugih ili kratkih rukava, košulje, bluze, rolke, džempere, prsluke, tenisice, cipele za svaki dan i druga akademski primjerena odjeća''.

U slučaju ne pridržavanja osnovnih pravila o odijevanju, stoji u Pravilniku, nastavnik ima pravo i obvezu studenta zamoliti da napusti prostorije predviđene za održavanje nastave ili pak provedbu ispita.

Protiv studenta i zaposlenika Sveučilišta koji se ne pridržava odredbi ovoga Pravilnika pokrenuti će se stegovni postupak sukladno Kodeksu Sveučilišta u Mostaru, navodi se u 11 godina starom Pravilniku.

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 04:28