MOSTAR, 17. februara (FENA) – Izložba umjetničkih djela nastalih u okviru ”Posavskog umjetničkog likovnog simpozija PULS Garevac” otvorena je u četvrtak u Galeriji kraljice Katarine Kosača u Mostaru, a na njoj je prikazano četrdesetak od ukupno 108 umjetničkih djela koja su nastala u sklopu tog projekta. (Foto FENA/Nina Maslo)FOTO: NINA MASLO -
StoryEditor
kultura

Mostarcima predstavljena izložba Posavskog umjetničkog likovnog simpozija

Piše fena  /  17.02.2022., 23:07h
Izložba umjetničkih djela nastalih u okviru "Posavskog umjetničkog likovnog simpozija PULS Garevac" otvorena je u četvrtak u Galeriji kraljice Katarine Kosača u Mostaru, a na njoj je prikazano četrdesetak od ukupno 108 umjetničkih djela koja su nastala u sklopu tog projekta.

Mostarska publika imala je priliku pogledati odabrane radove nastale u protekle četiri godine.

Voditelj Galerije i sudionik navedenog projekta Dalibor Nikolić kazao je kako Simpozij ima međudržavni karakter te da je njega pozvan manji broj ljudi "jer se htjelo pozvati najkvalitetnije umjetnike šire regije".

- Simpozij se održava u Garevcu u jednoj, za mene koji sam iz Mostarac, novoj dimenziji destrukcije s obzirom da su spaljene kuće u nedogled i jedna jedina kuća koja je obnovljena je 'Otvorena kuća' unutar koje mi provedemo od sedam do deset dana i u tom ambijentu stvaramo umjetnička djela – istaknuo je Nikolić.

Napomenuo je kako su ovdje izloženi svi radovi iz 2021. godine, kao i odabiri iz prethodnih simpozijuma, iz 2018. i 2019. godine.

- Na skupnim izložbama nezahvalno je govoriti pojedinačno o radovima jer su sve to posebne poetike i estetike, ali ono što ovu izložbu čini povezanom u njenom konceptu jeste kvaliteta i konzistentnost – naglasio je Nikolić.

Akademska slikarica Kristina Ćavar kazala je kako je spomenuti simpozij jedno posebno iskustvo jer su uz slikarski rad morali pripremiti i nešto u pismenom obliku.

- Promišljanje je bilo na temu umjetnosti tako da smo imali i izlaganje vezano za to i mislim da je to jedna razina više, da nije samo kolonija u slikarskom smislu već se mora nekako ići u smjeru i proširenja povijesti suvremene umjetnosti – istakla je Ćavar.

Na večerašnjoj izložbi predstavljena su djela Mate Andrića, Ante Kajinića, Josipa Mijića, Dalibora Nikolića, Vilima Parića, Ivana Peraka, Miroslava Šetke, Marka Šošića, Ane Filipović, Dejana Durakovića, Željka Korena, Zvonimira Peraka, Rie Trdin, Tomislava Zovke, Marka Živkovića, Borisa Ladana, Kristine Ćavar, Vladimira Rismonda i Zorana Filipovića.

Izložba je organizirana uz suradnju s Galerijom kraljice Katarine Kosača i zakladom "Otvorena kuća", dok se projekt PULS provodi pod pokroviteljstvom Središnje uprave HKD Napredak.

- Ovaj događaj kao i svi oni koje ćemo organizirati u ovoj godini održavaju se u okviru obilježavanja 120. obljetnice postojanja Hrvatskog kulturnog društva 'Napredak' – kazao je dopredsjednik tog društva Miroslav Landeka.

Izložba će ostati otvorena naredna dva tjedna.

Dnevnik.ba

18. travanj 2024 14:14