MOSTAR, 30. septembra (FENA) - MeД‘unarodni dan kafe obiljeЕѕen je u subotu na platou ispred Mepas Malla, a okupio je brojne graД‘ane Mostara koji su uz druЕѕenje uЕѕivali u tom ДЌarobnom napitku.(Foto fena/Mario Obrdalj)MARIO OBRDALJ -
StoryEditor
ispred Mepas Malla

Mostarci obilježili Međunarodni dan kave

Piše D  /  30.09.2023., 16:04h

Međunarodni dan kave obilježen je u subotu na platou ispred Mepas Malla, a okupio je brojne građane Mostara koji su uz druženje uživali u tom čarobnom napitku.

Kavu za sve prisutne na više načina pripremali su baristi Franck caffe, a najviše se pila domaća i espresso kava.

Posjetitelji su se mogli osvježiti i vodom Leda, sudjelovati u promociji aparata za kavu, uživati u slatkom corneru s okusom kave te sudjelovati i zabaviti se u nagradnom kvizu o kavi.

Inače, Međunarodni dan kave obilježava se 1. listopada, a prvi put službeno je obilježen 2015. godine u Milanu za vrijeme održavanja EXPO 2015, u organizaciji International Coffee Organization (ICO).

Kava je jedan od najpopularnijih toplih napitaka, a kavoljupci širom svijeta dnevno ga popiju čak 1.6 milijardi šalica.

Kava ima snažan učinak na mozak, pospješuje izmjenu tvari u organizmu, pojačava snagu i rad srca, poboljšava krvotok u srcu, podiže krvni pritisak, povećava količinu šećera u krvi i njegovu potrošnju.

Ovo piće je jako popularno u mnogim zemljama svijeta, pa tako i u BiH gdje se kava najčešće polako pije, odnosno pijucka, iako stručnjaci smatraju da kava otpušta puno više od svoje arome kada se pije u velikim gutljajima.

Dnevnik.ba

29. travanj 2024 08:19