Article_Top_970x250

Mostarac Haris Pendić novinaru Branimiru Galiću prijetio smrću: "Priklat ću te ko fašističko krme"

ponovno

Mostarac Haris Pendić novinaru Branimiru Galiću prijetio smrću: "Priklat ću te ko fašističko krme"

sij 14, 2021
dnevnik.ba
dnevnik.ba

Podsjetimo, Pendić je široj javnosti poznat po prijetnjama smrću upućenim vrhbosanskom nadbiskupu kardinalu Vinku Puljiću.

YouTuber Haris Pendić, poznatiji kao „The Unstoppable Grind Master“, koji svoje neistomišljenike naziva pogrdnim imenima te im nerijetko „virtualnom sjekirom razbija glave“, prijetio je smrću novinaru Hrvatskog Medijskog Servisa, Branimiru Galiću.

Naime, na članku „Zbog novih izljeva mržnje i agresije youtubera Harisa Pendića posjetio FUP nakon čega je i ispitan“, objavljenom u listopadu 2020. godine na HMS-u, 7. studenog ostavljen je anonimni komentar čitatelja koji je sebe nazvao „Vinko Puljic i Muhamed Velic su pedofili i fasisti!“ sljedećeg sadržaja:

„J**** ti mater Branimire Galicu sta brises komentare lazljivo licemjerno fasisticko skutorsko kopile,naci cu te ja u Mostaru pa ces ti meni fino na partizansko groblje ici i pjevat Bella Ciao i onda cu te priklat ko fasisticko krme koje i jesi,taman si za pastrve a Bozic je blizu!“


Foto: Printscreen

Zbog uvredljivog sadržaja i prijetnje smrću ovaj komentar nije javno publiciran jer nije odobren od strane administracije HMS-a, ali se nalazi pohranjen na aplikaciji HMS-a i dostupan je administratorima.

Autor ovog gnjusnog sadržaja komentar je ostavio koristeći mail adresu [email protected] tako da je sve upućivalo na Harisa Pendića, koji je očito komentirao članak o samome sebi.

Nakon uočavanja ovoga komentara, naš novinar Branimir Galić 12. studenog 2020. odlazi u prostorije Federalne uprave policije (FUP), odnosno u njihov terenski ured u Mostaru, gdje podnosi „prijavu protiv NN osobe, korisnika e-mail adrese [email protected]”.

Prijava je podnesena zbog osnovane sumnje da je NN osoba počinila kazneno djelo „Izazivanje narodnosne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti“ iz članka 163. Stavak 2 Kaznenog zakona FBiH te zbog kaznenog djela „Ugrožavanje sigurnosti“ iz članka 183. KZ FBiH.

Uz prijavu FUP-u Galić je dostavio i screenshot sa sadržajem spomenutog komentara te IP adresu s koje je komentar poslan.

Sve do sada Pendić se nije javno oglašavao o ovom slučaju da bi danas Branimiru Galiću na Facebook  s profila “Haris Pederson” (na YouTubeu je nedavno objavio da mu je ovo novi Facebook profil) poslao poruke uvredljivoga sadržaja:

Pendić je odmah nakon toga ostavio komentar i na Galićevoj slici na Facebooku:

Nakon ovih Pendićevih poruka Galiću, HMS od izvora bliskog FUP-u neslužbeno doznaje da su pripadnici FUP-a danas ispitali Harisa Pendića te da je ta policijska agencija predala prijavu Tužiteljstvu HNŽ tako da će ova priča tek dobiti konačan epilog.

HMS očekuje promptnu reakciju institucija jer ni u nesređenoj i nesretnoj državi, kakva je Bosna i Hercegovina, prijetnje i zastrašivanje novinara ne smiju postati svakodnevica. Ukoliko se institucije ozbiljno ne pozabave Pendićem i sankcioniraju ga za prijetnje i uvrede koje konstantno producira to bi bio izravan poziv svim drugim mladima koji izričaj i način ophođenja „The Unstoppable Grind Mastera“ mogu prisvojiti i prihvatiti kao narativ.

Podsjetimo, Pendić je široj javnosti poznat po prijetnjama smrću upućenim vrhbosanskom nadbiskupu kardinalu Vinku Puljiću.

Dnevnik.ba