StoryEditor
Dan hrvatskih ratnih vojnih invalida

Mostar se prisjetio najhrabrijih sinova Domovinskog rata

Piše fena  /  30.05.2023., 16:44h

Paljenjem svijeća i polaganjem vijenaca na spomen obilježje poginulim hrvatskim braniteljima ispred Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače u Mostaru je u utorak obilježen Dan hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata.

Vijence su položila izaslanstva HVIDRA-e Grada Mostara, Hrvatskog narodnog sabora s udrugama proisteklim iz Domovinskoga rata, te izaslanstvo generalnog konzulata Republike Hrvatske u Mostaru i Oružanih snaga BiH.

- Danas je Dan ratnih vojnih invalida i Dan HVIDRA-e Grada Mostara. S tugom i ponosom sjećamo se i svih naših branitelja Domovinskoga rata, poginulih, ranjenih, nestalih i umrlih prijatelja i suboraca –  rekao je tom prigodom Darko Drmać, predsjednik Udruge HVIDRA-e Grada Mostara koja trenutno broji oko 500 članova, a više od 300 ih je u proteklih 29 godina preminulo.

Što se tiče položaja HVIDRA-e i statusa njezinih članova, Drmać je kazao kako su oni nezadovoljni statusom i položajem koji se rješava kroz institucije BiH.

 - Poslije ovoliko revizija i maltretiranja naših članova nismo zadovoljni. Također, nakon 30 godina naši članovi se 'vucaraju' po raznim agencijama, sudovima za neke zločine koji nisu ili jesu uradili, i gdje je kraj tome?. Mi međutim dobro znamo da oni koji nas terete su visoko pozicionirani časnici i da im je želja da i ovo malo Hrvata otjeraju iz zemlje - kazao je, uz ostalo, Drmać.

Predsjednik HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragan Čović istaknuo je kako su ratni vojni invalidi hrvatskih branitelja kao i ukupna braniteljska populacija dali nemjerljiv doprinost što danas uživamo slobodu.

 - Hrvatski invalidi Domovinskog rata su najčasniji sinovi hrvatskog naroda koji su nam osigurali da mi i danas, davno je bila 1992., svjedočimo sve ono što se prošlo kroz Domovinski rat i uz puno iskušenja mogli govoriti kako možemo osigurati ravnopravnost hrvatskoga naroda s druga dva naroda u BiH sukladno Ustavu BiH... Sve to ne bi bilo da nije bilo najhrabrijih sinova u vrijeme Domovinskoga rata - istaknuo je Čović te čestitao svim predstavnicima i članovima HVIDRA-e obljetnicu.

Dnevnik.ba

24. srpanj 2024 04:44