StoryEditor
Mimohod 

Mostar šalje poruke mira, podrške i tolerancije za Ukrajinu

Nikolina TurićPiše Nikolina Turić  /  24.03.2022., 13:46h
Studenti iz Mostara iz udruge Hrvatski politološki forum organizirali su mimohod za Ukrajinu. Osim studenata u mimohodu sudjelovale su Ukrajinke i gradonačelnik Mostara.

Udruga studenata Hrvatskih politološki forum organizirala je u četvrtak mimohod mira u znak potpore Ukrajine. Osim studenata u mimohodu pridružile su se Ukrajinke, te gradonačelnik Mostara Mario Kordić. 

Ispred Udruge HSPF predsjednik  Martin Mikulić je kazao kako mu je veliko zadovoljstvo što su se okupili kako bi pružili podršku ukrajinskom narodu u ovim teškim vremenima. 

„U ovim teškim vremenima pružamo podršku Ukrajincima te integritetu Ukrajine kako bismo poslali protivljenje protiv kršenja međunarodnog prava i agresije. Nadamo se kako će se ovo stanje što prije završiti u korist ukrajinskog naroda. Znamo da je sada cijeli međunarodni sigurnosni i politički poredak uzdrman i da se često Bosna i Hercegovina spominje kao određeno mjesto gdje bi se ta kriza mogla preliti. Zbog toga okupili smo se u Mostaru kako bismo poslali poruke mira, tolerancije i uvažavanja“, kazao je Mikulić.

image

Mimohod u Mostaru

DNEVNIK.BA -

Mikulić dodaje kako rata neće biti u Bosni i Hercegovini te ističe kako mlade ne zanima rat, te mole sve političke aktere da se uozbilje i da sudjeluju u stvaranju jednog racionalnog dijaloga u kojem će uvažavati jedni druge bez obzira na razlike.

„Daytonski sporazum je donio mir i sporazum u Bosni i Hercegovini, mi želimo pozvati sve aktere da sudjeluju u doprinosu i poboljšanju odnosa prema vladavini prava u Bosni i Hercegovini. Dakle da poštuju sve odluke, čuvaju preduvjete mira koji su osigurali mir u Bosni i Hercegovini  kako više nikada ne bismo svjedočili onim scenama koji su ovdje bili 90- ih godina i užasnim razornim scenama kojima svjedočimo ovih dana u Ukrajini“, rekao je Mikulić. 

image

Mimohod u Mostaru

DNEVNIK.BA -

Gradonačelnik Grada Mostara Mario Kordić kazao je kako danas mjesec dana od početka rata u Ukrajini.

„Nažalost, ako itko zna što se događa u Ukrajini znamo mi Mostarci kroz što prolazi ukrajinski narod. Prije manje od 30 godina su se nama slične stvari događale ovdje i podrška zaustavljanju rata i ludila koji se trenutno događa u Ukrajini. Svi vijećnici i gradska uprava su na tom tragu da pošaljemo jednu poruku iz Grada Mostara. Potrebno je što prije sjesti za zeleni stol i pregovarati. Ovo što se sada događa srce se čovjeku stegne kada vidi ovu malu djecu i žene koje su pobjegle od rata. Šaljemo poruku mira i apsurdnosti rata koji treba sve skupa zaustaviti, a to je sjesti za zeleni stol i dogovoriti se. 

Gradonačelnik Mostara dodaje kako Ukrajinci imaju njegovu podršku, te da će Grad Mostar pomoći potrebitima na svaki mogući način dok su u Mostaru. 

image

Mimohod u Mostaru

DNEVNIK.BA -

Ukrajinka Varvara Korsova kazala je kako su je pozvali predstavnici Studentskog doma u Mostaru i predsjednica odbojkaškog kluba Mostar, te da su jako zahvalne što su ovdje za vrijeme ruske agresije na Ukrajinu. 

„Mi smo jedini odbojkaški klub od ukrajinskih klubova koji još uvijek mogu dalje trenirati i živjeti uobičajeni svoj sportski život zahvaljujući tome što je uradio Studentski dom Mostar. Za nas sve je  jako važno što ovdje možemo razgovarati s medijima i govoriti što se stvarno događa u Ukrajini jer Rusija to zove kao neku specijalnu vojničku vježbu, ali nije to tako. To je rat, ginu ljudi i djeca“, kazala je Korsova.

Varvara ističe kako se nadaju da će rat u Ukrajini što prije završiti kako bi se mogle vratiti svojim kućama. 

 „Pokušat ćemo govoriti  istinu koliko je to moguće kako bi svi znali što se događa u Ukrajini. Mi smo svi za Ukrajinu pogotovo svojim srcem i dušom. Puno je žena  u Ukrajini  ostavilo svoju obitelj , muževe, braću i roditelje. Morala sam uzeti svog malog sina koji ima samo tri godine i doći ovdje zbog toga što Ukrajina sada nije sigurna“, rekla je Korsova

Dnevnik.ba

18. svibanj 2024 09:37