StoryEditor
u HDHS Kosača

Mostar: S pravoslavnog Božićnog prijama upućene poruke zajedništva

Piše Fena  /  08.01.2022., 20:41h
U povodu najradosnijeg praznika, pravoslavnog Božića, u hrvatkome domu hercega Stjepana Kosače u Mostaru u subotu je upriličen Božićni prijam u organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" Gradskoga odbora Mostar, Srpskog pjevačkog i kulturno-umjetničkog društva "Gusle", Srpske pravoslavne crkvene općine Mostar i Manastira Žitomislić.

S ovoga svečanoga događaja upućene su poruke ljubavi i mira, a posebno želje za zajedništvom, kako u gradu Mostaru tako i širome BiH. 

Uime domaćina uzvanike je pozdravio iguman manastira Žitomislić Danilo Pavlović, poručujući im da su svojim dolaskom pokazali "dugogodišnje, decenijsko otvoreno srce i veliko poštovanje prema prvoslavnoj zajednici u Mostaru".

Iguman Pavlović i zamjenik predsjednika Gradskoga vijeća Grada Mostara Velibor Milivojević izrazili su želju da se zajedništvo prvoslavne zajednice prenese na sve građane Grada Mostara i zemlje.

- Praznik ne želimo slaviti sami niti jedni pored drugih,nego jedni s drugima. Mostar kao uvijek je poseban zbog tog bogatsva različitosti. Praznici su vrijeme kada naša prijateljstva, ljubav i suradnju želimo podsticati i primjerom pokazati kako se u Mostaru surađuje - istaknula je predsjednica Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva (SPKD) ''Prosvjeta'' Gradski odbor Mostar Sanja Bjelica Šagovnović.

Čestitke u progodi svetkovine Božića sveštenstvu i svim vjernicima zahumsko hercegovačke i primorske eparhije uputio je don Ante Jukić uime mostarsko-duvanjskoga biskupa mons. Petra Palića i mostarski muftija Salem ef. Dedović.

- Ovo jeste posebna radost jer se ponovno vraćamo tradiciji i onome što je zajedništvo, a što krasi ovaj grad i Hercegovinu da se ta ljepota blagdanskoga vremena podijeli s drugim ljudima, kao i lijepih običaja da znaju cijeniti što je drugačije i različito te na taj način pokazuju bogatstvo umijeća zajedničkoga življenja - istaknuo je ef. Dedović.

Božićnom prijamu nazočili su, uz ostale i konzuli Srbije, Hrvatske, Turske, predstavnici velepslanstva SAD, Rusije, OHR-a , vječnici, poslanici itd..

U čast Božića u hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače održan je i Božićni koncert, šesnaesti po redu.

Na koncertu je nastupio Srpski vizantijski hor "Mojsije Petrović" iz Beograda, a po jednu numeru izvela je i vjeroučiteljica iz Mostara Tijana Bašić i učenici pravoslavne vjeronauke iz mostarskih osnovniih i srednjih škola.

Tradicionalni Božićni koncert poklon je organizatora gradu Mostaru.

Dnevnik.ba

15. travanj 2024 13:49