StoryEditor
odluka gradskog vijeća

Mostar po uzoru na Dubrovnik uvodi propusnicu za turiste, očekuje veće prihode

Piše hina  /  20.01.2023., 15:59h

Mostarske gradske vlasti su, koristeći iskustva i potporu Dubrovnika, kao i drugih svjetskih turističkih odredišta, donijele odluku o uvođenju propusnice kojim planiraju višestruko povećati prihode od turizma i tako pomoći gradskom proračunu.

Gradsko vijeće Mostara usvojilo je odluku o uspostavi Mostar pass-a, turističke kartice kojoj je cilj turistima omogućiti obogaćivanje posjeta, a Mostaru predstavljanje velikog broja kulturnih i prirodnih znamenitosti, osim povijesne gradske jezgre i Staroga mosta. Tako će turisti koji budu koristili Mostar pass moći po povoljnijim uvjetima posjećivati muzeje, sakralne objekte, galerije, ali i ostvariti noćenje u hotelima, objedovati u restoranima ili pak kupovati suvenire.

Savjetnik gradonačelnika Mostara Marin Čuljak naveo je kako su u razvijanju ove usluge imali potporu i stručne savjete Dubrovnika s kojim kane razvijati zajedničku ponudu.

"Mostar ima cilj postati turističko čvorište i čvorište za cijelu regiju. Kada znamo da danas Dubrovnik Card kroz svoju ponudu nudi i hercegovačke bisere, između ostalih i Mostar, logično je da i u ponudi Mostar passa bude ponuda Dubrovnika i ostalih jadranskih bisera", rekao je Čuljak.

Dodao je kako se nada da će ostvariti atraktivnu ponudu za sve turističke agencije i turiste općenito te da će od toga svi imati koristi.

Po procjeni iz analize koju su iz UNESCO-a napravili za Mostar, čija je uža gradska jezgra upisana na popis svjetske kulturne baštine, prihodi od uvođenje turističke propusnice iznosili bi dodatnih 12 milijuna maraka (oko 6 milijuna eura).

Iz UNESCO-a su Mostaru preporučili i značajna ulaganja u infrastrukturu u užoj gradskoj jezgri.

Prema službenim podacima grad na Neretvi godišnje posjeti oko milijun turista, a taj se broj svake godine povećava.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 15:50