StoryEditor
nedoumice

Mostar parking: Grad Mostar je pravni sljednik i vlasnik parkirališnih mjesta u gradskim kvartovima

Piše fena  /  03.07.2023., 16:06h

Mostar parking d.o.o. oglasio se priopćenjem za javnost u kojem su iz tog javnog poduzeća pojasnili nedoumice oko vlasništva parkirališnih mjesta u gradskim kvartovima unutar zona naplate.

„Propisima o privatizaciji koji su stupili na snagu nakon ratnih sukoba u BiH, definiran je prijelaz iz sustava komunizma kojemu je temeljni princip bio da je sve zajedničko, narodno (često viđen izraz u starim dokumentima iz toga vremena je ‘opštenarodna imovina‘), da nema vlasništva, samim tim ni diobe na javno i privatno, u sustav kapitalizma kojemu je jedan od temeljnih principa vlasništvo i koji poznaje privatno vlasništvo i jasno ga razgraničuje od javnog. Po ovim propisima žitelji su imali pravo otkupiti stanove na koje su imali stanarsko pravo i podrumske prostorije ako ih je u zgradi bilo, ali nisu imali pravo otkupiti bilo kakvu površinu izvan zgrade, te su kvartovski parkinzi samim time postali javno vlasništvo kojim upravlja Grad Mostar kao što upravlja i svim ostalim javnim površinama“, navode iz Mostar parkinga.

Dodaje se kako žitelje Mostara zbunjuje spominjanje SIZ-ova za stanovanje i različitih fondova iz vremena bivše države kao vlasnika kvartovskih parkirališnih mjesta. U priopćenju se navodi kako je Grad Mostar nedvojbeni sljednik tih institucija što je potvrđeno brojnim presudama te da već dvadeset godina postoji jasno ustanovljena sudska praksa po ovom pitanju.

Iz Mostar parkinga pozvali su sve stanovnike Mostara koji imaju potrebu za dodatnim pojašnjenjima da putem e-maila zakažu sastanak na kojem će dobiti sve potrebne informacije oko ove problematike.

„Napominjemo da se prilikom definiranja područja naplate parkinga u kvartovima vrlo precizno vodilo računa o ovoj problematici te su pregledana i popisana sva vlasništva nad kvartovskim područjima. Parking mjesta s nešto nejasnom katastarskom granicom ili neutvrđenim vlasništvom nisu uvrštena u sustav naplate parkinga dok se jasno ne utvrde sve relevantne činjenice, a sve kako se ne bi oštetili žitelji i gosti Grada Mostara“, stoji u priopćenju.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 21:14