StoryEditor
gradska vijećnica

Mostar obilježio Međunarodni dan mladih

Nikolina TurićPiše Nikolina Turić  /  12.08.2022., 12:40h

U Gradskoj Vijećnici Grada Mostara obilježen je Međunarodni dan mladih na temu O nama s nama, u okviru projekta Misli, uči, odluči i prouči.

Edisa Demić, predsjednica Udruge za edukaciju i razvoj "Dignitet", kazala je kako je to dan kada se trebaju čuti potrebe mladih širom svijeta, a samim time i Bosne i Hercegovine. 

„Okupili smo znatan broj mladih te u suradnji s Vijećem mladih Grada Mostara želimo predstaviti stanje u Mostaru, trenutna prava mladih, ali i obaveze. Želimo animirati mlade jer i oni trebaju  aktivno biti uključeni u društvene događaje, moraju biti inicijatori zagovaračkih aktivnosti i tražiti da se za njih poboljša položaj“, rekla je Demić. 

Demić dodaje kako se  projekt „O nama s nama“ realizira uz podršku EU i sufinanciranje Grada Mostara. 

„Projekt „Misli, uči, odluči i poruči“ je značajan i trajat će deset mjeseci, kroz taj vremenski period radit ćemo brojne aktivnosti koje imaju za cilj poboljšati status mladih. Uradili smo istraživanja kako bismo poboljšali mladima status. Trenutno radimo još jedno istraživanje koje će predstaviti stvarno stanje na terenu u deset mjeseci rada“, kazala je Demić. 

Demić ističe kako će imati brojne edukacije za mlade kroz dva modula. 

Trenutno su otvorili Javni poziv za mlade Mostarce koji će biti otvoren 15 dana, nakon kojeg će imati određene termine koji će mladima odgovarati. U sklopu Javnog poziva mladima se nudi edukacija, poput pisanja CV-a, učenja o sugovaračkim aktivnostima i kvalitetnom korištenju vremena.

Zaim Mehić, predsjednik Vijeća mladih Grada Mostara, ističe kako velik broj mladih ima ogromne probleme. 

 „Imamo probleme s mladima koji žive u van grada koji nemaju mogućnosti da u ljetnim mjesecima kupe mjesečnu kartu, kako bih došli na aktivnosti koje organizira Vijeće mladih Grada Mostara ili Udruga Dignitet“, rekao je Mehić. 

Mehić se zahvaljuje Europskoj Uniji, razvojnom programu UN-a, što rade i pomažu mladima, jer u Gradu Mostaru ima potencijala, kao i u cijeloj Bosni i Hercegovini. 

Marko Pavlović, predsjedavajući Skupštine Vijeća mladih Grada Mostara, ističe kako mladi traže od lokalne zajednice da budu aktivniji, te da samim time rade na pitanju mladih u Mostaru. 

„Mlade Grada Mostara tišti najviše nezaposlenost, loš sustav obrazovanja, banalne stvari koje možda tište sve gradove u našoj državi. Ako dođu do pravih ljudi u Vijeću mladih, njihove inicijative se mogu pokrenuti kako bih se napravio korak naprijed“, kazao je Pavlović.  

Ivo Čarapina, počasni član Vijeća mladih Grada Mostara i član Udruge Dignitet, kazao je kako danas mladi imaju više prilika za usavršavanje, razvoj, bavljenje sportom, napretkom i putovanjima. 

„Preko 70 posto mladih ima želju i potrebu da se odseli iz BiH, što ne mora odmah biti i problem. Mladi koji žele otići negdje mogu steći nova znanja, razviti se, doći do nekog kapitala i vratiti se ovdje kako bi taj kapital intelektualno uložili“,rekao je Čarapina.

Čarapina dodaje kako se trenutna atmosfera pesimizma mora promijeniti.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 05:17