StoryEditor

Mostar: Mještani blokirali deponiju Uborak, tvrde da se odlaže kancerogeni piralen

Piše D  /  10.06.2019., 08:06h

Nekoliko stotina građana okupilo se danas kod deponije Uborak u Mostaru, zbog odlaganja opasnog otpada na prostor ove regionalne deponije. Kap koja je prelila čašu, kako tvrde, nedavno je odlaganje mulja iz prečistača otpadnih voda Mostara koji navodno sadrži kancerogeni piralen. Stoga su okupljeni građani blokirali ulaz u deponiju i odvoz smeća, a tako će kažu biti sve dok nadležni ne ispune njihove zahtjeve.

Zvuk sirene za uzbunu označio je kraj strpljenju mještana sjevernih naselja Mostara koji žive u blizini deponije Uborak. Stanje je, tvrde krajnje alarmantno, a život, naročito u ljetnim mjesecima postaje gotovo nepodnošljiv, prenosi N1.

"Vjerovali ili ne, mi u autu kada prođemo ovuda ovako se držimo za nos i usta, to kolje ne samo za nos nego i za grlo", kazao je Bećir Demirović, mještanin naselj Semetovac.

Neugodan miris koji se širi iz deponije njihova je teška svakodnevnica.

Zbog neugodnih mirisa teško je u blizini deponije Uborak boraviti bez zaštitne maske, međutim mještani kažu da u većini slučajeva ni ona ne pomaže.

Svaki dan, kamioni iz skoro pa cijele Hercegovine ovdje odlažu otpad, sanacija se ne vrši, tek se dio reciklira, a ostalo smeće, kažu ide na gomile. Od trenutka osnivanja ova deponija bila je namijenjena za odvoz krutog materijala, ona je danas postala prostor na kojem se istovaruju različite vrste otpada.

"Oprostili smo im mnogo toga, spaljivanje ovaca koje su bile zaražene brucelozom, deponiranje pasa lutalica koji su ubijani po gradu, odlaganje medicinskog otpada bez ikakve kontrole", istakao je Omer Hujdur, organizator prosvjeda.

No ono što ih posebno zabrinjava jeste odlaganje mulja iz prečistača otpadnih voda Mostara koji navodno sadrži kancerogeni piralen na šta su ukazali iz mreže “Naše društvo”. Pitaju se da li je to jedan od uzroka sve većeg broja kancerogenih oboljenja.

"Svake godine se u HNŽ-u poveća broj oboljelih od karcinoma za 100 posto, dakle mi smo rekorderi po obolijevanju od te opake bolesti u BiH, ja vjerujem i u regiji", kazao je Marin Bago, Naše društvo.

Ogorčeni mještani blokirali su ulaz u deponiju, a kako najavljuju na Uborak do daljnjeg neće dopustiti istovar komunalnog otpada, bilo kakve vrste, sve dok nadležni ne ispune njihove zahtjeve, među kojima je hitna sanacija cjelokupnog područja deponije, njeno zatvaranje, ali i izmještanje.

"Držat ćemo ovo i čuvati dok se oni ne obrate da znamo točan rezultat o čemu se radi", poručio je Alija Fazlagić, mještanin.

Od nadležnih još uvijek odgovora nema, iz Gradske uprave tek je stigla reakcija na optužbe o prisustvu opasnih kancerogenih tvari u pročistaču otpadnih voda. Tvrde, ovakve optužbe su u funkciji određene politike, ali priznaju da postoji problem u odlaganju mulja te je u tom pravcu zakazani sastanak za danas s predstavnicima federalnog Ministarstva okoliša i turizma odgođen za četvrtak.

Dnevnik.ba

19. travanj 2024 08:53