StoryEditor
18. lipnja

Mostar domaćin Državne smotre izvornog folklora Hrvata u BiH

Piše fena  /  15.06.2022., 21:27h

U subotu, 18. lipnja, Mostar će biti domaćin Državne smotre izvornog folklora Hrvata u BiH, u organizaciji Udruge hrvatskih amaterskih kulturno-umjetničkih društava u BiH (UHAKUD u BiH) i Hrvatske kulturne zajednice u FBiH (HKZ u FBIH).

Svake godine na Smotri se prezentiraju najkvalitetnija kulturno umjetnička društva iz BiH, koja baštine višestoljetnu tradicijsku kulturnu baštinu Hrvata, u raskoši svojih izvornih nošnji, plesova, glazbala, napjeva i običaja, najavili su organizatori.

Smotra je ocjenjivačkog karaktera i među najkvalitetnijim izvođačima organizatori biraju društva iz BiH za sudionike na drugim smotrama folklora i to za Vinkovačke jeseni, Brodsko kolo, Đakovački vezovi, Na Neretvu misečina pala te Državnu smotru Hrvatskog sabora kulture.

Članovi ocjenjivačke komisije su istaknuti etnolozi, etnokoreolozi i etnomuzikolozi iz BiH i Hrvatske.

Program počinje u 18 sati mimohodom folklornih skupina kroz Mostar, u 19 sati planiran je glavni program na platou Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače.

U revijalnom dijelu nastupit će kulturno-umjetnička društva drugih naroda u BiH, kao i gosti iz Hrvatske, a u zabavnom dijelu programa nastupiti će klapa „Grga“.

Dnevnik.ba

26. travanj 2024 09:43