Article_Top_970x250

Most Počitelj među najimpresivnijim građevinama

predstavili izgled mosta

Most Počitelj među najimpresivnijim građevinama

svibnja 06, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: screenshot

Projektantska tvrtka Walter predstavila je izgled mosta Počitelj koji bi na autocesti A1 trebao spojiti dvije obale Neretve.

Most je dug 945, a visok 100 metara s rasponskom konstrukcijom od 147 metara.

Bit će to zacijelo jedna od najimpresivnijih građevina uopće u BiH, ali i cjelokupnoj regiji, što zbog veličine, što zbog prekrasne lokacije koju prate Neretva, srednjovjekovni grad Počitelj i hercegovački krš.

Iz Waltera su kazali kako su u suradnji s institutom IPSA razvili tzv. BIM (Building Information Modeling) najdužeg mosta na koridoru autoceste u Bosni i Hercegovini. “IPSA je zadužena za projektiranje mosta još 2015. godine, a zadužilo ju je Javno poduzeće Autoceste Federacije BiH.

Razvili su glavni dizajnerski projekt konvencionalnim metodama, a 2018. odlučili su pokazati svoje kompetencije za buduće projekte koji zahtijevaju provedbu BIM tehnologija.

Odabrali su Walter za svog strateškog BIM partnera te smo u razdoblju od dva tjedna uspjeli razviti potpuno parametrični BIM model temeljen na njihovu izvornom dizajnu”, naveli su. Most Počitelj nalazi se na dionici Počitelj - Zvirovići koja je duga 11,2 kilometra.

Vrijednost dionice, uključujući most, procijenjena je na oko 100 milijuna eura. Na nju se nadovezuje dionica Buna - Počitelj koja je u izgradnji, prenosi Večernji.ba

Dnevnik.ba