StoryEditor
UKIDANJE COVID POTVRDA

Most krenuo s prikupljanjem potpisa za referendum: ‘Sada je, dragi građani, sve na vama‘

Piše Desk  /  04.12.2021., 12:29h
Iduća dva tjedna, do 18. prosinca, Mostovi volonteri će na više od 1200 štandova diljem Hrvatske prikupljati potpise za raspisivanje referenduma o ukidanju Covid potvrda te da se ključne odluke donose u Saboru.

Drago mi je da mogu obavijestiti sve građane da smo konačno počeli s prikupljanjem potpisa za ovaj presudni referendum za Hrvatsku o uzimanju ovlasti Stožeru, vraćanju demokracije i ukidanju protuzakonitih Covid potvrda, poručila je Mostova saborska zastupnica Marija Selak Raspudić, prenose 24sata.hr.

Iduća dva tjedna su ključna, dodao je Nino Raspudić. 

Naime, Mostovi volonteri će u iduća dva tjedna, do 18. prosinca, na više od 1200 štandova diljem Hrvatske prikupljati potpise za pokretanje referenduma s dva pitanja - da se odluke donose u Saboru dvotrećinskom većinom, a ne da ih donosi Nacionalni stožer te da se ukinu Covid potvrde. 

- Dragi građani, mi smo učinili sve da osiguramo da se vaš glas čuje, sada je sve na vama. Molimo vas da izađete na ovaj referendum i zajedno kažemo ne samovolji, autokraciji i ovakvom načinu odlučivanja - istaknula je Selak Raspudić dodavši kako Most ovim referendumom poziva na jedinstvo. 

  U vrijeme kada nam se nameću represivne mjere, mi zazivamo povratak demokracije. Dosta je stožerokracije, vrijeme je da se o ključnim odlukama koje se tiču ovog izvanrednog stanja pandemije vrati volja naroda i demokracija - rekla je.

Vlada terorizira građane, naglasio je Nikola Grmoja. 

- Ne možete na svoja radna mjesta, u knjižnice, gdje bi bilo dobro da nas je više, ali možete u kockarnice i šoping centre. Dobili smo poruke koje se šalju iz središnjice HDZ-a s prijetnjama ljudima da će možda izgubiti posao i nastradati ako potpišu za ovaj referendum. Ja pozivam građane da se ohrabre jer ako se sada povučemo, oni neće stati, a represija će još više jačati - poručio je. 

Narod će ovim referendumom pokazati da ima kičmu te da ima pravo sudjelovati u odlukama koje se tiču zdravlja i slobode, dodao je Marin Miletić.

- Uvjeren sam da će ovaj referendum biti jasna poruka lošim Plenkovićevim politikama i njegovom parapolitičkom tijelu, Stožeru - rekao je. 

‘Pozivamo i cijepljene i necijepljene, lijeve i desne da nam se pridruže‘

Mostovci pozivaju sve građane i političke stranke da im se pridruže i daju podršku. 

- U pitanjima stoji de facto ono što je oporba cijelo vrijeme tražila, da se odlučivanje vrati u Sabor. Vidimo inicijative od SDP-a do Možemo zadnjih dana koje sadrže sve ono što sadrži naše prvo pitanje, stoga ih pozivam da nam se pridruže. Nitko nema nikakvog alibija da to ne učini, osim nekih političkih i ideoloških predrasuda - rekao je. 

Ovo je obrana prava i sloboda svih nas, a ne zazivanja kaosa, naglasio je. 

- Ovo je način da stvari presložimo i da na čvrstim, legitimnim i legalnim temeljima se svi zajedno uspješnije borimo protiv pandemije. Pozivam i cijepljene i necijepljene, jer vidimo da je sve tanja granica između njih, i lijeve i desne, pridružite nam se, ovo je zadnja linija obrane demokracije i ustavnopravnog poretka - rekao je Raspudić. 

Naveo je kako njemački kancelar najavljuje da će skratiti trajanje Covid potvrda za cijepljenje na samo pola godine nakon čega će se i cijepljeni smatrati necijepljenima.

- Nalazimo se u paradoksalnoj situaciji da će nas uskoro očekivati porast broja necijepljenih tako da će se sutra i ovaj cijepljeni naći u poziciji necijepljenog. Zato ne dajmo da nas se dijeli. Vidimo koliko je velik bijes i frustracija u narodu. Alternativa referendumu su ulica, nasilje i ekstremisti koji će rasti - poručio je.

Upitani boje li se da će Ustavni sud poništiti prvo referendumsko pitanje, Raspudić ističe kako su pitanja sastavljali s ustavnopravnim stručnjacima. 

- Žalosno je da smo mi bili izloženi ustavnopravnom kriticizmu a priori. Čuli smo neke tobožnje stručnjake iz ustavnog prava koji su medijski napadali naše pitanje prije nego li smo ga mi uopće sastavili. To dovoljno govori o intelektualnoj čestitosti i moralu tih ljudi. pitanje je ustavnopravno neoborivo, to je rekla struka, međutim ne znamo kako će postupiti Ustavni sud, koji znamo kako je izabran. Oni mogu postupiti politički voluntaristički, no kako god bilo, napravili smo najbolje moguće pitanje - rekao je dodavši da kada prikupe dovoljan broj potpisa se pravila igre potpuno mijenjaju.

Dnevnik.ba

23. siječanj 2022 00:34