StoryEditor
Upozorenje

Moskva zaprijetila Zapadu najozbiljnijim posljedicama

Piše desk  /  22.01.2022., 07:12h
Rusija je u petak zaprijetila Zapadu "najozbiljnijim posljedicama" nastavi li ignorirati njezinu "legitimnu zabrinutost" zbog vojnih pojačanja SAD-a i NATO-a u Ukrajini i na ruskim granicama.

- To se može izbjeći bude li Washington reagirao pozitivno na naše prijedloge o sigurnosnim jamstvima na koje ćemo, nadamo se, dobiti pisani odgovor od SAD-a, stavku po stavku. idući tjedan, priopćilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova.

To stajalište preneseno je američkom šefu diplomacije Antonyju Blinkenu, koji se u petak u Ženevi sastao s ruskim kolegom Sergejem Lavrovom.

- Antony Blinken je bio jasno obaviješten da će daljnje ignoriranje legitimne zabrinutosti Rusije, ponajprije zbog toga što SAD i njihovi saveznici iz NATO-a vojno koriste teritorij Ukrajine, u kontekstu razmještanja velikih snaga i sredstava Saveza u blizini naših granica, imati najozbiljnije posljedice, poručila je Moskva.

Rusija je na tom susretu inzistirala i na "uspostavi izravnog dijaloga" između Kijeva i proruskih separatista na istoku Ukrajine, gdje je u ratu od 2014. poginulo više od 13.000 ljudi.

Po Moskvi, Blinken i Lavrov konstatirali su da su rusko-američki odnosi "u nezadovoljavajućem stanju" te su se dogovorili da će nastaviti "normalizaciju rada" svojih diplomatskih misija, u svjetlu niza uzajamnih protjerivanja diplomata i problema s vizama.

- Rusija podržava da se ponovno omogući puna diplomatska prisutnost na recipročnoj osnovi, poručilo je rusko ministarstvo tražeći ipak da se brzo vrati rusku diplomatsku imovinu koju su zaplijenile američke vlasti.

Dnevnik.ba

26. svibanj 2022 11:25