StoryEditor

Moskva službeno optužila Izrael za obaranje ruskog zrakoplova iznad Sirije

Piše D  /  23.09.2018., 04:09h

Ministarstvo obrane Rusije je službeno optužilo Izrael za obaranje ruskog vojnog zrakoplova nad Sirijom, rekavši da je izraelska vojska odgovorna za "kriminalnu nemarnost", prenijeli su izraelski mediji.

U izveštaju u kome se detaljno navode okolnosti incidenta, Rusija je zaključila kako ju je Izrael namjerno obmanuo o planiranom udaru kraj Latakije, čime je spriječeno da ruski zrakoplov na vrijeme odleti na sigurno, prenosi Beta.

"Predstavljeni točni podaci ukazuju da akcijama izraelskih borbenih zrakoplova koji su doveli do gubitka života 15 ruskih vojnika nedostaje profesionalizam i da su bile akti kriminalne nemarnosti. Zato vjerujemo da krivica za tragediju ruskog Iljušina 20 leži isključivo na izraelskim zrakoplovnim snagama i onima koji su donijele odluku da izvedu takve akcije", rekao je general bojnik Igor Konašenkov, glasnogovornik Ministarstva.

Oštro kritizirajući ponašanje Izraela u incidentu on je ocijenio da izraelsko vojno rukovodstvo "ili ne poštuje nivo odnosa s Rusijom, ili nema kontrolu nad individualnim zapovjednicima ili zpovjednim časnicima koji su razumjeli da će njihove akcije voditi do tragedije".

Rusija se također usprotivila tvrdnjama Izraela da je zrakoplov oboren kada su se izraelski zrakoplovi vratili na izraelsku teritoriju. "Izraelski zrakoplovi su vidjeli ruski Iljušin Il-20 i upotrijebili ga kao štit protiv protuzrakoplovnih raketa dok su oni manevrirali u regiji", rekao je glasnogovornih.

Rusija je poslala 310 obavještenja izraelskoj vojsci od postizanja dogovora o suradnji, dodao je Konašenkov dok je Izrael obavijestio Rusiju samo 25 puta, iako je izveo više od 200 udara u Siriji za posljednjih godinu i pol. On smatra da je to izuzetno nezahvalan odgovor na sve što je Ruska Federacija uradila za Izrael i za izraelski narod nedavno.

Glasnogovornik je pohvalio ruske napore da se osigura povlačenje snaga koje podržava Iran na Golanskoj visoravni kraj izraelske granice i dodao da je 1.050 ljudi i 145 komada oružja uz 24 raketnih povučeno 140 kilometara na istok Sirije na zahtjev Izraela.

Rekao je i da Rusija radi na očuvanju židovskih grobova u Alepu i da ruski vojnici traže posmrtne ostatke izraelskih vojnika nestalih u akciji u ranijim sukobima.

U izviđačkom zrakoplovu "Iljušin Il-20" poginulo je 15 članova posade u ponedjeljak uvečer, kada ga je sirijska protuzračna obrana greškom pogodila poslije izraelskog udara kraj lučkog grada Latakije.

Izrael je za incident optužio sirijsku sigurnost, ali je Veleposlanstvo Rusije u Tel Avivu na Twitteru objavila da su akcije izraelskog ratnog zrakoplovstva bile "neodgovorne i neprijateljske" i izložile ruski zrakoplov opasnosti.

Prethodno je rusko Ministarstvo obrane navelo da je izraelska vojska obaviještena u posljednjem minutu o izraelskoj operaciji i da su izraelski zrakoplovi koristili ruski zrakoplov kao štit.

Libanonski medij Al Majadin u međuvremenu najavio da Rusija planira da zračni prostor nad sirijskim teritorijalnim vodama Sredozemnog mora bude zatvoren do kraja vojnih vježbi 26. rujna. U izvještaju se navodi da je odluku o zatvaranju zračnog prostora donio Nacionalni sigurnosni savjet Rusije nakon obaranja zrakoplova. Isti medij je objavio ranije prošlog tjedna da je Rusija odbacila nalaze izraelske istrage o incidentu.

Izrael je odmah poslije obaranja zrakoplova potvrdio udar na sirijsko postrojenje oružja, u kome su sudjelovala četiri izraelska zrakoplova "F-16", što inače ne čini. U četvrtak je izraelsko vojno izaslanstvo otputovala u Moskvu da pokuša smanjiti tenzije zbog obaranja zrakoplova. Ruskim kolegama su predstavljene informacije koje je Izrael imao prije napada i glavni nalazi početne istrage. Izraelska strana je tvrdila da je obavijestila rusku vojsku u skladu s dogovorom o izbjegavanju nenamjernih sukoba dvije zemlje.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin u utorak je izjavio da je do obaranja zrakoplova doveo "lanac tragičnih slučajnih okolnosti", što je u Izraelu ocjenjeno kao ublažavanje početnih ocjena Ministarstva obrane.

Dnevnik.ba

23. travanj 2024 12:56