StoryEditor
proruska regija u Ukrajini

Moskva preimenovala trg kod veleposlanstva SAD-a u ‘Narodna Republika Donjeck‘

Piše hina  /  22.06.2022., 13:54h

Rusija je promijenila naziv trga ispred američkog veleposlanstva u Moskvi u "Narodna Republika Donjeck", naziv separatističke proruske regije na istoku Ukrajine. Moskva je službeno priznala Narodnu Republiku Donjeck (DNR) u veljači, a nakon toga je došlo do invazije ruskih snaga na Ukrajinu. Zapadni saveznici koji podržavaju Ukrajinu u ratu protiv Rusije ne priznaju DNR kao neovisnu o Kijevu.

Uredbu o preimenovanju trga gradska uprava Moskve objavila je danas. Ime je odabrano u internetskoj anketi, a jedine druge mogućnosti za izbor bile su "Branitelji Donbasa" ili ime ubijenog vođe separatista - "Vladimir Šoga". Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov javno je podržao plan preimenovanja trga. 

Godine 2018. trg ispred ruskog veleposlanstva u Washingtonu preimenovan je u Trg Borisa Nemcova, nakon što je 2014. ubijen taj ruski oporbeni političar. Moskva je na to ljutito reagirala.

Taj primjer je slijedio češki glavni grad Prag tako što je trg ispred ruskog veleposlanstva također nazvao po Nemcovu. Šetnica pokraj veleposlanstva dobila je ime po Ani Politkovskoj, ubijenoj novinarki koja je kritizirala Kremlj.

Rusko veleposlanstvo je tada za svoju službenu adresu koristilo adresu zgrade konzulata. Nakon što je u veljači počeo rat u Ukrajini, vlasti u Pragu promijenile su naziv ulice u kojoj se nalazi i konzulat, nazvavši je "Ulica ukrajinskih heroja".

Dnevnik.ba

21. srpanj 2024 13:29