StoryEditor
glavni brod

Moskva, ponos ruske ratne mornarice, potonula u Crno more

Piše desk  /  15.04.2022., 07:01h
Ruski ratni brod Moskva je potonuo, javilo je rusko ministarstvo. Rusko ministarstvo obrane objavilo je priopćenje u kojem se navodi da je njihov ratni brod Moskva, glavni brod ruske Crnomorske flote, potonuo.

Još uvijek nije jasno je li ga pogodilo ukrajinsko oružje. Vjeruje se da je brod pretrpio značajnu štetu i mislilo se da je krenuo prema Sevastopolju, na Krimu, prije nego što je potonuo.

Moskva je duga 611 stopa (186 metara) s gotovo 500 članova posade i ponos je ruske pomorske flote u Crnom moru. Izvorno uveden u sovjetsku mornaricu kao Slava 1980-ih, brod je preimenovan u Moskvu 1995. i nakon preuređenja ponovno je ušao u službu 1998., prema vojnoj stranici Naval-Technology.com.

Moskva je naoružana nizom protubrodskih i protuzračnih projektila, kao i torpeda i pomorskih topova i proturaketnih obrambenih sustava.

Moskva također ima simbolično značenje za Ukrajinu jer je bila jedan od brodova koji su sudjelovali u poznatom razgovoru na Zmijskom otoku u veljači, rekao je Oleksij Arestovič, savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog.

Prema navodnom razgovoru krajem veljače, dok su se Rusi približavali ukrajinskom garnizonu na Zmijskom otoku u Crnom moru, ruski časnik je rekao: "Ovo je ruski ratni brod. Predlažem da odložite oružje i predate se kako biste izbjegli krvoproliće i bespotrebne žrtve. Inače ćete biti bombardirani."

Ukrajinski vojnik je odgovorio: "Ruski ratni brode, je*i se."

Moskva je drugo veliko rusko pomorsko plovilo koje je potonulo tijekom rata u Ukrajini. Krajem ožujka Ukrajina je priopćila da je raketni napad uništio ruski desantni brod u luci Berdjansk.

Dnevnik.ba

27. travanj 2024 01:30