StoryEditor
Marija Zaharova

Moskva odgovorila SAD-u zbog BiH: "Pristup SAD-a suverentitetu Srbije i BiH podsjeća na podvojenu ličnost"

Piše desk  /  11.03.2023., 10:15h

Glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova komentirajući priopćenje State Departmenta o događajima u BiH poručila je da pristup SAD-a suverentitetu Srbije i BiH "podsjeća na podvojenu ličnost".

Zaharova se osvrnula na izjavu Neda Pricea, glasnogovornika State Departmenta, koji je rekao da će Washington nastaviti da podržava suverenitet i teritorijalni integritet BiH i pozivati na odgovornost one koji teže da potkopaju institucije BiH i Dejtonski sporazum.

"Nevjerojatno. Nede, pokušajte da zamijenite ‘BiH‘ sa ‘Srbija‘, ‘Republika Srpska‘ s ‘Kosovo‘, Dejtonski sporazum sa rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a 1244 i dobit ćete dijagnozu - podvojena ličnost", navela je Zaharova na svom profilu na Telegramu.

Zaharova smatra da je SAD suprotno odluci Vijeća sigurnosti UN-a 2008. godine priznao nezavisnost Kosova čime je narušen teritorijalni integritet i suverentitet Srbije.

Ruska dužnosnica pokušava vezati problem Srbije i Kosova za Bosnu i Hercegovinu i praviti paralelu, što uporno radi i predsjednik RS-a Milorad Dodik, iako ta dva događaja nemaju nikakve veze jedan s drugim.

Podsjetimo, američki State Department se oglasio povodom posljednjih izjava predsjednika entiteta Republika Srpska Milorada Dodika kojima je zaprijetio otcjepljenjem RS-a.

"Sjedinjene Američke Države odbacuju komentare predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika od 9. ožujka, u kojima je nastojao da potkopa Ustavni sud Bosne i Hercegovine i iznio višestruke prijetnje o otcjepljenju Republike Srpske od Bosne i Hercegovine", priopćeno je iz State Departmenta.

U priopćenju se dodaje da Član 3 Dejtonskog ustava jasno kaže da Republika Srpska mora u potpunosti poštovati odluke institucija Bosne i Hercegovine, uključujući konačne i obavezujuće presude Ustavnog suda BiH.

Iz Washingtona je poručeno da SAD čvrsto stoje uz narod BiH na putu euroatlantskih integracija i jačanju državnih institucija.

Također su istakli da su separatistička retorika i prijetnje Dejtonskom mirovnom sporazumu neodgovorne, opasne i štetne za napredak BiH ka daljim euroatlantskim integracijama.

"Obavezujemo se da ćemo nastaviti podržavati suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter BiH, te smatrati odgovornim one koji nastoje potkopati institucije BiH i Dejtonski mirovni sporazum. Naša predanost je čvrsta, a Sjedinjene Američke Države neće odustati od naroda Bosne i Hercegovine", priopćeno je iz State Departmenta.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 00:19