Article_Top_970x250

MOSKVA ODBACILA TVRDNJE: Navodni CIA-in doušnik u njihovoj vladi je izmišljotina

rusija tvrdi

MOSKVA ODBACILA TVRDNJE: Navodni CIA-in doušnik u njihovoj vladi je izmišljotina

ruj 11, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: Arhiva

Rusija je tvrdnje da je CIA-in doušnik u predsjedničkom uredu SAD-u predao informacije o navodnom ruskom miješanju u američke predsjedničke izbore proglasila lažima i klevetom.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov to je rekao nakon izvještaja u američkim medijima, potvrđenih Reutersu iz dvaju izvora, da je CIA-in doušnik u ruskoj vladi 2017. povučen iz Rusije zbog straha za njegovu sigurnost.

Američke obavještajne agencije tvrde da se Rusija miješala na izborima 2016. kako bi ojačala današnjeg predsjednika Donalda Trumpa.

Moskva odbacuje te tvrdnje.

CNN je objavio, pozivajući se na neimenovane američke dužnosnike, da je doušnik dao informacije iz kojih proizlazi da je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio miješanje u američke izbore u korist Trumpa.

“Nije imao nikakvu ulogu u takozvanom miješanju u izbore jer se to nije dogodilo”, prenosi agencija Interfax Rjabkove riječi.

“Takve interpretacije su samo gomilanje laži jedne za drugom i množenje kleveta o nama”, dodao je.

Američki dužnosnici zabrinuti

Kremlj je objavio da nije znao je li neki od njegovih bivših zaposlenika bio doušnik CIA-e te da ruske obavještajne agencije provjeravaju taj slučaj.

Ruske dnevne novine Kommersant pišu da se špijun možda zvao Oleg Smolenkov. On je navodno nestao sa svojom obitelji tijekom ljetovanja u Crnoj Gori u lipnju 2017.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov kaže: “Mogu samo utvrditi da je taj zaposlenik postojao, da je dobio otkaz i da ne znamo je li ili nije bio špijun. To je pitanje za obavještajne agencije – one rade svoj posao.”

Dva izvora koja su Reutersu potvrdila napise tvrde da su američki dužnosnici zabrinuti da su službenici Kremlja objavili ime tog pojedinca.

Dnevne novine Vedomosti pišu, pozivajući se na neimenovan izvor blizak obavještajnoj zajednici, da je Smolenkov najmanje pet godina radio kao pomoćnik savjetnika Kremlja Jurija Ušakova te da je imao pristup “vrlo osjetljivim informacijama, uključujući one obavještajne”.

Kremlj naglašava kako Smolenkov nije bio visoko pozicioniran dužnosnik i da nije imao pristup ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Ruska novinska agencija RIA tvrdi da je posjetila kuću koja se vodi kao vlasništvo osobe imena Oleg Smolenkov u Staffordu u blizini Washingtona, u području za koje se tvrdi da je dom mnogih bivših američkih obavještajaca i zaposlenika FBI-ja.

RIA piše kako nije bilo nikakvih znakova aktivnosti unutar kuće te da nitko nije odgovorio na zvono.

Jedan od susjeda, muškarac imena Greg Tally, tvrdi da su ukućani imali ruske naglaske i da su brzo napustili to imanje nakon što se pojavio novinar, piše RIA.

Dnevnik.ba

Tagovi: