Article_Top_970x250

Morski pas u blizini Makarske: Snimili su ga jako blizu obale

sve su brojnije nove vrste

Morski pas u blizini Makarske: Snimili su ga jako blizu obale

lip 09, 2019
dnevnik.ba
dnevnik.ba

FOTO: screenshot via 24sata.hr

Zbog zagrijavanja mora u Jadranu su sve brojnije nove vrste, inače neuobičajene za naše podneblje. Dolaze za ribom i mi tu ništa ne možemo.

U blizini Makarske jučer se pojavio se morski pas. Snimku psine dok pliva u moru objavila je  Facebook stranica Cro2go, a prenijeli brojni lokalni mediji u Dalmaciji.

Iz Cro2go kažu da je snimka autentična, a snimio ju je Michael Braun jučer oko 17.15 sati.

Video je zapalio društvene mreže, mnogi tvrde da im više nije do kupanja, a neki su se našalili da je morsku neman netko naručio da tjera turiste.

Kako piše Slobodna Dalmacija,  teško je reći o kojoj je vrsti u ovom slučaju riječ jer zbog zagrijavanja mora u Jadranu su sve brojnije nove vrste, inače neuobičajene za naše podneblje. Dolaze za ribom i mi tu ništa ne možemo.

Novi list pak navodi da je riječ o Modrulju. Pas modrulj (Prionace glauca) najopasniji je od svih jadranskih morskih pasa, ali su vrlo mali izgledi da će napasti ljude

Prema podacima Shark Research Instituta koji takvu vrstu statistike vodi za cijeli svijet, od vremena vođenja službenih statistika, odnosno u posljednjih 150 godina, morski psi su odgovorni za smrt ukupno 11 kupača, od čega je na hrvatskom dijelu Jadrana stradalo njih devet.

U novije vrijeme bilježi se napad 10. kolovoza 1974. u 15 sati u Lokvi Rogoznici, gdje je pet metara dug veliki bijeli zgrabio 21-godišnjeg Nijemca Rolfa Schneidera. U pomoć mu je priskočio Talijan Vittorio Solinghi, hrabro napao psinu i čak izvukao mladića na obalu. Schneider je ostao bez dijela noge te je na plaži umro od iskrvarenja, prenosi 24sata.hr.

Dnevnik.ba

Article_Bottom_970x250