StoryEditor

Mornar koji 27 godina plovi Dunavom: "Tragedija je bila samo pitanje vremena"

Piše D  /  30.05.2019., 02:05h

Jučer navečer oko 21 sat u samom centru Budimpešte dogodila se tragedija. Riječni kruzer udario je u turističku brodicu na Dunavu, u blizini zgrade parlamenta. Brodica je potonula u roku od deset sekundi, a poginulo je sedmero ljudi. 21 osoba je nestala i za njom se traga.

András Kurbély, mornar koji već 27 godina plovi riječnim kruzerima na Dunavu, dao je intervju za mađarski portal Index.hu. Kazao je da je Dunav u Budimpešti "smrtonosna klopka" za male turističke brodove i da je bilo samo pitanje vremena kada će se dogoditi ovakva tragedija.

"Nekad je to bilo dobro regulirano, turisti su na manjim plovilima uživali u znamenitosti Budimpešte bez straha da bi se moglo nešto opasno dogoditi. Međutim, s vremenom su posao preuzele velike kompanije, preveliki brodovi su preuzeli glavnu riječ u centru grada i odjednom je posao kapetana na turističkom brodu postao jedan od najopasnijih u gradu", kazao je.

"Razgovarali smo s brojnim stručnjacima i svi se slažu - ova praksa da riječni kruzeri prolaze Dunavom po noći je iznimno opasna i samo je bilo pitanje vremena kada će se dogoditi tragedija", dodao je.

Kurbély predlaže da se zabrane sve vožnje Dunavom u Budimpešti po noći. Napominje i kako je više stručnjaka zbog toga pisalo lokalnim vlastima, upozoravajući na taj problem, ali nikada se ništa konkretno nije poduzelo.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 20:20