StoryEditor
Ministarstvo obrane RH

MORH: "Milanović radi štetu pripadnicima Hrvatske vojske"

Piše hina  /  09.02.2022., 19:54h
Ministarstvo obrane ocijenilo je u srijedu zlonamjernim i neistinitim tvrdnje hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića koje se odnose na odnos ministra obrane Marija Banožića prema vojnome vrhu i vojnicima, upozorivši kako predsjednik radi štetu pripadnicima Hrvatske vojske.

"Zlonamjerne su i neistinite tvrdnje Zorana Milanovića u kojima ističe kako ministar obrane Mario Banožić nastavlja šikanirati vojni vrh i hrvatske vojnike te ugrožava djelovanje Oružanih snaga Republike Hrvatske", stoji u priopćenju Ministarstva obrane.

Ističu kako je priopćenje Ureda predsjednika Republike, naslovljeno "Ministar obrane nastavlja šikanirati vojni vrh i hrvatske vojnike čime ugrožava djelovanje Oružanih snaga RH", ponovno pokazalo koliko je Predsjednik Republike opsjednut ministrom obrane.

Odgovarajući na tvrdnje Ureda predsjednika, iz MORH-a ističu kako je ministru Banožiću "na prvom mjestu dobrobit svakog pripadnika Hrvatske vojske", te se u postupanju "vodi isključivo zakonom". "Nezakonita postupanja prakticira Predsjednik Republike koji zaobilazi i ne poštuje propisane procedure te time upravo on radi štetu pripadnicima Hrvatske vojske", stoji u MORH-ovu priopćenju.

Vezano uz problem neisplate zakonom propisanih materijalnih prava vojnicima, iz MORH-a napominju kako "isplata naknade ne bi bila sporna da je zahtjev za angažiranjem hrvatskih vojnika došao službenim putem iz Ureda predsjednika RH u Kabinet ministra obrane, što je jedino u skladu sa zakonom".

"U ovom slučaju, Zakon o obrani upravo provodi ministar obrane, a Predsjednik Republike kao pravi Titov gardista drži se one Titove 'nemojte se držati zakona kao pijan plota'", ocjenjuju u Ministarstvu. Tvrde kako je upravo Milanović "zanemarivanjem naštetio Hrvatskoj vojsci" jer, kad je kao predsjednik Vlade imao priliku ulagati u nju, "to nije činio".

"Za razliku od tog vremena, Vlada predsjednika Andreja Plenkovića u Hrvatsku vojsku ulaže više nego što se ikada ulagalo, razvija Oružane snage i drži do standarda hrvatskih vojnika, a ne koristi Hrvatsku vojsku kao svoju privatnu igračku, što radi Milanović", zaključilo je Ministarstvo obrane.

Za izjavu predsjednika koji je ministra nazvao 'dilerom nekretnina' u Ministarstvu su rekli da ministar obrane u ovome trenutku ne bi komentirao taj znakoviti izričaj kojim se predsjednik koristi.

Milanovića su, međutim pozivali "da se očituje o adaptaciji i ulaganju u državnu rezidenciju na Hvaru uoči njegova prvog ljetovanja kao predsjednika, koja je, navode iznosila nekoliko stotina tisuća kuna.

Dnevnik.ba

24. travanj 2024 10:48