„Molitva za Domovinu“: Održano vojno i redarstveno hodočašće na Bobovac uz dan smrti bosanske kraljice Katarine Kosače-KotromanićFENA
StoryEditor
19. molitveni pohod

„Molitva za Domovinu“: Održano vojno i redarstveno hodočašće na Bobovac uz dan smrti bosanske kraljice Katarine Kosače-Kotromanić

Piše fena  /  22.10.2022., 17:33h

- Kao i prethodnih godina, ovdje molimo za slogu i prijateljstvo među svim ljudima i narodima, za opće dobro, za gospodarski napredak, za dijalog kao način rješavanja svih pitanja, za mir i poštivanje ljudskih prava svakoga čovjeka i naroda- rekao je mons. Vukšić.

Vojni ordinarijat, Ministarstvo obrane i Oružane snage Bosne i Hercegovine i ove su godine, po 19. put, organizirali „Molitvu za Domovinu“ na Bobovcu, koja je upriličena u subotu, 22. listopada, priopćeno je iz Ministarstva obrane BiH.

Euharistijsko slavlje na Bobovcu, koji se nalazi na području župe Kraljeva Sutjeska, predvodio je nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić. Svetoj misi na nekadašnjem sjedištu srednjovjekovnih bosanskih vladara, a uz dan smrti bosanske kraljice Katarine Kosače-Kotromanić, nazočili su zamjenik ministra obrane BiH za politiku i planove Mijo Krešić, veleposlanici Republike Hrvatske i Republike Slovenije Ivan Sabolić i Damijan Sedar te predsjednik Federacije BiH Marinko Čavara.

 Na hodočašću je sudjelovao i pomoćnik ministra obrane BiH za međunarodnu suradnju Zoran Šajinović, a među gostima su i ovaj put bili predstavnici Vojnog ordinarijata u Hrvatskoj i Vojnog vikarijata u Sloveniji te vojni i diplomatski predstavnici Republike Mađarske.

U misnoj propovijedi mons. Tomo Vukšić je istaknuo kako je katoličko duhovno okupljanje na Bobovcu lijepa tradicija, u kojoj uz brojne vjernike iz raznih krajeva dolaze i predstavnici civilne vlasti i redarstvenih snaga s različitih razina.

- Kao i prethodnih godina, ovdje molimo za slogu i prijateljstvo među svim ljudima i narodima, za opće dobro, za gospodarski napredak, za dijalog kao način rješavanja svih pitanja, za mir i poštivanje ljudskih prava svakoga čovjeka i naroda- rekao je mons. Vukšić.

On je podsjetio  da je, prema općem kalendaru Katoličke Crkve, danas za sve katolike spomendan svetog Ivana Pavla II., koji je upravo na današnji dan 1978. godine, služio svoju prvu svetu Misu kao papa. Ove se godine navršila 25. obljetnica od prvoga pastirskog pohoda Ivana Pavla II. Bosni i Hercegovini, u travnju 1997. godine što je nadbiskup Vukšić istaknuo u svojoj propovijedi.

- U svom govoru predstavnicima državne vlasti, Ivan Pavao je savjetovao - Metoda koje se valja strogo pridržavati u rješavanju teškoća, jest dijalog prožet slušanjem drugoga i uzajamnim poštivanjem.

Metoda dijaloga, koja, unatoč otporima, sve više dolazi do izražaja, od svih sudionika zahtijeva čestitost, odvažnost, strpljivost, ustrajnost. Trud će tog suočavanja biti obilato plaćen. Postupno će se moći izliječiti rane i stvorit će se prostor za stvarnu nadu u budućnost dostojniju svih naroda koji zajedno žive na ovim prostorima- istaknuo je mons. Vukšić.

 Ovom prilikom mons.Vukšić je citirao Ivana Pavla II i njegove riječi koje je izgovorio u Sarajevu: „Nagon osvete mora ustupiti mjesto osloboditeljskoj snazi oproštenja, koje će okončati zagrižene nacionalizme i zahtjeve što iz njih proizlaze“

- Potrebno je, kao u mozaiku, da se svakoj osobi i narodu ovih krajeva jamči očuvanje njihova političkoga, nacionalnoga, kulturnoga i vjerskoga identiteta. Raznolikost je bogatstvo kada se pretvori u međusobnu nadopunjivost u nastojanju oko služenja miru i izgradnji uistinu demokratske Bosne i Hercegovine- zaključio je mons. Vukšić ovim papinim riječima.

Molitveni pohod Bobovcu pokrenuo je kardinal Vinko Puljić u znak sjećanja na dan smrti bosanske kraljice Katarine Kosače, 25. listopada  1478. godine, u cilju ujedinjenja u molitvi za osobne potrebe, za vlastiti narod i domovinu Bosnu i Hercegovinu, ali i za sve ljude i narode koji u njoj žive. Ovogodišnji pohod bio je 21. Molitveni dan za Domovinu Vrhbosanske nadbiskupije, a istovremeno i 19. vojno i redarstveno hodočašće na Bobovac, navodi se u priopćenju  Ureda za odnose s javnošću Ministarstva obrane BiH.

Dnevnik.ba

16. travanj 2024 03:37