StoryEditor
dan sjećanja

Molitva i paljenje svijeća u krugu vukovarske bolnice za žrtve agresije

Piše hina  /  17.11.2022., 22:03h

Paljenjem svijeća i molitvom kod spomen-obilježja u dvorištu Nacionalne memorijalne bolnice "Dr. Juraj Njavro" stanovnici Vukovara u četvrtak navečer odali su počast žrtvama velikosrpske agresije na njihov grad 1991., hrvatskim braniteljima i civilima.

Prisjećanje je to bilo i na 260 ranjenika, hrvatskih branitelja i medicinskog osoblja, odvedenih iz vukovarske bolnice 19. studenoga 1991., nakon sloma obrane grada, a čija su tijela ekshumirana iz masovne grobnice na Ovčari, dok je sudbina njih 60-tak odvedenih iz bolnice još uvijek nepoznata, navodi Hina.

Molitvi u krugu vukovarske bolnice, koju su predvodili mladi Vukovara, nazočni su bili, pored Vukovaraca, i brojni domoljubi iz Hrvatske i inozemstva, koji su već počeli pristizati u grad na Dunavu uoči sutrašnje komemorativne svečanosti.

Mnogi od njih bili su nazočni popodne na Mitnici, otkrivanju spomenika vukovarskoj majci Kati Šoljić i njezinoj četvorici sinova, hrvatskih branitelja ubijenih tijekom Domovinskog rata, a svečanosti su bili nazočni, uz ostale, ministri Tomo Medved i Mario Banožić te predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, koji je također položio vijenac i zapalio svijeću podno spomenika na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata i mjestu masovne grobnice na Ovčari.

Iz kruga vukovarske bolnice u petak će nakon komemorativnog programa, krenuti i Kolona sjećanja na šest kilometara dug Križni put do Memorijalnog groblja žrtvama iz Domovinskoga rata. Ondje će izaslanstva Vlade i Hrvatskog sabora, predvođena premijerom Andrejom Plenkovićem i Gordanom Jandrokovićem, te izaslanstva braniteljskih i stradalničkih udruga, u sklopu obilježavanja Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991., koji je u Hrvatskoj državni praznik i neradni dan, položiti vijence i zapaliti svijeće.

Dnevnik.ba

04. ožujak 2024 05:22