StoryEditor
Sergej Lavrov:

"Moldavija je predodređena da bude sljedeća žrtva u hibridnom ratu protiv Rusije koji je pokrenuo Zapad"

Piše desk  /  01.12.2023., 10:52h

Ministar vanjskih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao je tijekom ministarske konferencije koju je održala Organizacija za europsku sigurnost i saradnju (OESS) da će Moldavija postati "sljedeća žrtva u hibridnom ratu".

Lavrov je poručio da iste NATO države koje su članice OESS-a namamile su Tbilisi i Kijev članstvom na samitu u Bukureštu 2008. godine.

"Cilj je bio lak i jednostavan - okrenuti ih protiv Rusije. Sakašvili, koji je došao na vlast nakon ‘Revolucije ruža‘ koju je podržao Zapad, iskoristio je ravnotežu karte koja mu je data u Bukureštu odmah u kolovozu 2008. godine, naredivši bombardiranje gradova Južne Osetije i napadnuvši položaje mirovnih snaga koje su tamo bile uz suglasnost OESS-a. Ovu provokaciju pripremile su Sjedinjene Američke Države, koje su u Gruziji pokrenule svoj program ‘Obuci i naoružaj‘. Sakašvili je poslušno izvršio ono što ga je Washington naučio. Bilo je potrebno mnogo više da se stvori antiruski mostobran u Ukrajini - krvavi državni udar 2014. godine i osam godina kaznenih operacija protiv stanovništva Donbasa uz ohrabrenje Zapada kršeći paket mjera iz Minska koji je odobrilo Vijeće sigurnosti", rekao je.

Lavrov je poručio da bi želio još jednom podsjetiti na "cinična priznanja" Merkel, Hollandea i Porošenka.

"Oni su kazali da im sporazumi iz Minska nisu potrebni za mir u Ukrajini, već samo da bi režimu u Kijevu dali vremena da izgradi svoje vojne kapacitete protiv Rusije. Kozakov memorandum, koji je mogao pouzdano riješiti situaciju u Moldaviji prije 20 godina, jedan je od osujećenih pokušaja da se akutni problemi našeg kontinenta riješe na osnovu principa OSCE-a. Tada su NATO i EU bez ceremonije torpedirali dokument koji su već parafirali Kišinjev i Telaspolj. A sada ubijaju format ‘5+2‘, posljednje što je ostalo od zajedničkih napora oko pridnjestrovskog rješenja. Zapravo, Moldavija je predodređena da bude sljedeća žrtva u hibridnom ratu protiv Rusije koji je pokrenuo Zapad", rekao je.

Dnevnik.ba

28. travanj 2024 13:15